Θα μπορούσε το να διατηρηθείς αδύνατος να είναι τόσο εύκολο όσο το να αλλάξεις την οργάνωση του ψυγείου σου ή να καθίσεις σε ένα διαφορετικό τραπέζι στο εστιατόριο;
Σύμφωνα με το shape.gr φυσικά και ναι!
Μόλις οργανώσεις το περιβάλλον σου με έναν τρόπο που σε ενθαρρύνει να τρως λιγότερο και πιο υγιεινά, το να είσαι αδύνατος γίνεται πολύ ευκολότερο.
Oι αποφάσεις σου επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος όπου τρως και από εξωτερικές συνθήκες παρά από τη θέλησή σου.
Το πρόβλημα είναι πως τις περισσότερες φορές καταλήγεις να τρως πάρα πολύ.
Τι θα συνέβαινε, όμως, αν αυτές οι διακριτικές παροτρύνσεις μάς ωθούσαν σε καλύτερη διατροφή χωρίς να χρειαστεί καν να το σκεφτούμε;
Βγάλε σε θέα τα καλά τρόφιμα
Τοποθέτησε μπροστά μπροστά τα φαγητά που θέλεις να τρως περισσότερο. Όταν οι άνθρωποι μετακίνησαν όλα τους τα φρούτα και τα λαχανικά από το κάτω συρτάρι στο επάνω ράφι του ψυγείου και τις λιγότερο υγιεινές τροφές στο συρτάρι, ανέφεραν ότι έφαγαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερα φρούτα και λαχανικά απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.
Κρύψε τις κακές τροφές
Αντίστοιχα, φύλαξε μακριά τους πειρασμούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αφήνουν τσιπς επάνω στον πάγκο της κουζίνας ζυγίζουν έως και 4 κιλά παραπάνω από εκείνες που τα κρύβουν σε μέρη όπου δεν είναι ορατά. Αν έχεις ανοιχτά ράφια ή με γυάλινες πόρτες, χρησιμοποίησέ τα για να αποθηκεύεις οτιδήποτε εκτός από φαγητό – βάλε τα πιατικά εκεί και το κουτί με τα μπισκότα πίσω από γερές πόρτες.Κλεισμένα σε ντουλάπια, τα γλυκά πρέπει να είναι πιο κρυμμένα: τοποθέτησέ τα πίσω από δοχεία με πιο υγιεινές τροφές. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή είναι τρεις φορές πιο πιθανό να επιλέξεις την πρώτη τροφή που βλέπεις μέσα στο ντουλάπι παρά την πέμπτη.
Πάρε μικρότερα πιάτα σε σκούρα χρώματα
Εξήντα γραμμάρια μαγειρεμένα ζυμαρικά είναι περίπου 1 φλιτζάνι, το οποίο δείχνει τεράστια ποσότητα σε ένα πιάτο των 25 εκατοστών. Όμως,σε ένα πιάτο των 30 εκ. (το μέγεθος που έχουν οι περισσότεροι) δείχνει σαν ορεκτικό, οπότε σερβιριζόμαστε άλλη μία κουταλιά. Και αν το πιάτο είναι στην ίδια απόχρωση με το φαγητό, θα σερβιριστείς 18% περισσότερο, επειδή το φαγητό δείχνει περισσότερο σε ένα πιάτο στο οποίο κάνει αντίθεση.Και καθώς οι τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί ή άσπρο ρύζι, είναι αυτές που μας χαλάνε περισσότερο τη διατροφή, το να χρησιμοποιείς σκούρα πιάτα είναι πιο έξυπνο – θα φας λιγότερο!
Χρησιμοποίησε πιο μικρά μπολ σερβιρίσματος
Οι άνθρωποι σερβίρουν 17% περισσότερο φαγητό όταν αυτό τους προσφέρεται σε μεγαλύτερο μπολ απ’ ό,τι όταν έχουν να βάλουν τη μερίδα τους σε ένα μικρότερο. Το μεγαλύτερο μέγεθος μας κάνει ασυναίσθητα να σκεφτούμε ότι είναι φυσικό και λογικό να βάλουμε περισσότερο – και αυτό κάνουμε.
Μην αγοράζεις… χονδρική
Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με τρόφιμα σε τιμές ευκαιρίας, μόλις όμως πάρεις την προσφορά στο σπίτι σου οι ευκαιρίες μετατρέπονται σε βαρίδια για τα ντουλάπια και τη διατροφή σου. Σε μελέτη διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που είχαν γεμάτα τα ντουλάπια τους με πατατάκια, μπουκάλια με χυμούς και μπισκότα έφαγαν τα μισά από όσα είχαν αγοράσει μέσα σε μία εβδομάδα – δύο φορές πιο γρήγορα από όσο θα έκαναν κανονικά.
Διώξε τηλεόραση και αναπαυτικές καρέκλες από την κουζίνα
Όσο περισσότερο κάθεσαι στην κουζίνα σου τόσο πιο πολύ φαγητό τρως. Οι συμμετέχοντες σε έρευνα που συμφώνησαν να μετακινήσουν την τηλεόραση και τις άνετες καρέκλες από την κουζίνα είπαν πως περνούσαν 18λεπτά λιγότερα στο δωμάτιο κάθε μέρα –που σημαίνει λιγότερο μασούλημα δημητριακών, τσιπς και μπισκότων– και πως η προετοιμασία των γευμάτων τους έγινε πιο αποτελεσματική.
Πώς να φας λιγότερα μπισκότα χωρίς προσπάθεια
Έπειτα από κάποια γιορτή κάνε κι εσύ το πείραμα που προτείνουν οι επιστήμονες: σκέπασε τα μισά φαγητά που έχουν μείνει με πλαστική μεμβράνη ή βάλε τα σε διαφανή πλαστικά δοχεία. Τύλιξε τα άλλα μισά με αλουμινόχαρτο ή τοποθέτησέ τα σε αδιαφανή δοχεία.
Στο αντίστοιχο πείραμα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, μέσα σε 2 ημέρες όλα τα απομεινάρια στα διαφανή περιτυλίγματα είχαν τελειώσει, ενώ τα περισσότερα φαγητά στα αδιαφανή ήταν ακόμη εκεί – 10 ημέρες αργότερα. Τα καλά νέα είναι πως αυτό λειτουργεί παρόμοια τόσο με τα μπαστουνάκια καρότου όσο και με τα μπισκότα: αν μπορείς να τα δεις εύκολα, θα φας περισσότερα από αυτά.Οπότε, όσο πιο υγιεινή είναι η τροφή τόσο πιο διαφανής θα πρέπει να είναι η συσκευασία.
Γέμισε τα πιάτα στην κουζίνα
Πολλοί άνθρωποι τρώνε σε στυλ μπουφέ, με μπολ και πιατέλες επάνω στην τραπεζαρία, όμως σε έρευνα βρέθηκε ότι εκείνοι που γέμισαν τα πιάτα τους στην κουζίνα έφαγαν 19% λιγότερο φαγητό. Το ότι χρειαζόταν να σηκωθούν και να περπατήσουν ακόμη και λίγα μέτρα για να φτάσουν στο φαγητό ήταν αρκετό για να αναρωτηθούν: Πεινάω πραγματικά ακόμη;. Συχνά η απάντηση ήταν αρνητική. Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις να φας περισσότερη σαλάτα, τοποθέτησε το μπολ στο κέντρο του τραπεζιού.
Πίνε από ψηλό ποτήρι
Σερβίρουμε 12% λιγότερο κρασί σε ένα ψηλό, στενό ποτήρι παρά σε ένα πιο κοντό, φαρδύτερο, επειδή δείχνει περισσότερο. Δύο ακόμη αποστάγματα γνώσης από μελέτες:
- πρώτον, βάζεις 12% λιγότερο κρασί στο ποτήρι όταν αυτό ακουμπάει στο τραπέζι συγκριτικά με όταν το κρατάς, επειδή ένα ποτήρι δείχνει πιο γεμάτο αν το κοιτάζεις από ψηλά.
- Δεύτερον, βάζεις περίπου 9% λιγότερο κόκκινο κρασί απ’ ό,τι λευκό, επειδή είναι πιο εύκολο να το δεις.Μεγάλες συσκευασίες, μεγάλες και οι μερίδες
Μεγάλες συσκευασίες, μεγάλες και οι μερίδες
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακολουθούν τη συνιστώμενη ποσότητα των υλικών στις συνταγές, αλλά βασίζονται στο ένστικτό τους. Φαντάσου ότι ετοιμάζεις δείπνο και τη μια μέρα έχεις μετρίου μεγέθους υλικά (π.χ. ένα πακέτο ζυμαρικά, ένα βάζο σάλτσα και ένα πακέτο κιμά), ενώ την άλλη μέρα έχεις τις μεγαλύτερου μεγέθους εκδοχές τους.Μελέτες έχουν δείξει πως καταλήγεις να φτιάχνεις (και να τρως) 22% περισσότερο φαγητό, όταν χρησιμοποιείς μεγαλύτερες συσκευασίες. Η λύση; Χώρισέ τα. Αν αγοράζεις οικογενειακές συσκευασίες για να γλιτώσεις χρήματα ή χρόνο, μοίρασέ τες σε μικρότερα δοχεία.Κι αν έχεις ήδη μαγειρέψει το φαγητό, χώρισέ το και βάλε το μισό στην κατάψυξη.