Αλ. Τσίπρας: Προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση το δίλημμα της κάλπης

Το πρώτο και μεγάλο δίλημμα των εκλογών είναι αν «θέλουμε προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Ant1, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, αν και όπως ανέφερε το κόμμα του έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει συνεργασίες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ακόμη κι αν δεν έχουμε πλειοψηφία θα έχουμε κυβέρνηση στην πρώτη διερευνητική εντολή» και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα του μπορεί να εξασφαλίσει παραπάνω βουλευτικές έδρες από τις 149 που πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου μέσα «σε κλίμα τρομοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «επειδή έφυγαν βουλευτές μας δεν σημαίνει ότι έφυγε ο λαός» ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν οριακή διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα υποστήριξε πως «ούτε στις εκλογές του Γενάρη έπεσαν μέσα οι δημοσκοπήσεις, ούτε στο δημοψήφισμα». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κοινωνικό στρώμα που είναι κάτω από τα ραντάρ, που δεν ανιχνεύεται» και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι απλά ένα κόμμα αλλά ένα δέσιμο με τα λαϊκά στρώματα, τους μη προνομιούχους Έλληνες».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι «ηγείται του ψηφοδελτίου του κ. Σαμαρά» και πως «στο βάθος της ψυχής του δεν θέλει συνεργασίες, αλλά το λέει επικοινωνιακά». Εστιάζοντας στις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα ψήφισαν τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι έχουν το ίδιο σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Έτσι δεν πας να διαπραγματευθείς. Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι αν δεν μειωθεί το χρέος δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση».

Ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από τον λαό να τον εμπιστευθεί για δεύτερη φορά και υπεραμύνθηκε των επιλογών του την περίοδο της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, αν και αναγνώρισε ότι έκανε λάθη. «Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Λάθη δεν κάνουν μονάχα αυτοί που δεν προσπαθούν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενώ ερωτηθείς για το ποιο θεωρεί ως το σημαντικότερο λάθος του, υποστήριξε πως αυτό είναι το ότι «στις 20 Φεβρουαρίου δεν απαίτησα να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα» και διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται στις «επιλογές προσώπων».

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι τους επτά μήνες της διακυβέρνησής του έγιναν «κινήσεις με φιλολαϊκό πρόσημο» ξεκινώντας από «αυτούς που ήταν πιο αδύναμοι και μόνοι απέναντι στην κρίση», ενώ άλλαξε, όπως παρατήρησε, το πρόσημο της κοινής γνώμης στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που «αδίκως βασανίστηκε από αδιέξοδες πολιτικές αλλά είχε το θάρρος να βγει μπροστά».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις ότι δεν εφάρμοσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις λέγοντας ότι «έδωσα μια δέσμευση να ματώσουμε προκειμένου να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Ματώσαμε. Τον δώσαμε αυτόν τον αγώνα. Φτάσαμε πέρα από τα όρια. Μας έδιναν μια συμφωνία με πολύ σκληρότερα μέτρα. Βάλαμε τον ελληνικό λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το δημοψήφισμα και τους αναγκάσαμε να κάνουν πίσω» και συμπλήρωσε ότι όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι» ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Αναφερόμενος στα capital controls ο πρώην Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μας εξώθησαν στα capital controls» και πρόσθεσε πως «μόλις έμαθαν ότι πάμε σε δημοψήφισμα έκλεισαν τις τράπεζες για να χάσουμε το δημοψήφισμα». Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Φλαμπουράρη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απίστευτη κατασκευή» και διερωτήθηκε: «Γιατί κατηγορείται; Γιατί πριν τις εκλογές και πριν γίνει υπουργός πήγε σε ένα διαγωνισμό ανοιχτό και διαφανή και πήρε μια δουλειά για την εταιρεία του;».