Τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τους πολεοδόμους, η σχέση μεταξύ του σχήματος μιας πόλης και του σχήματος των κατοίκων της είναι σαφής: εκείνοι που μένουν στα προάστια και χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υγιείς, ενώ αυτοί που μένουν σε πιο πυκνοκατοικημένες κεντρικές περιοχές καταλήγουν πιο υγιείς επειδή είναι πιθανότερο να πηγαίνουν στη δουλειά με τα πόδια ή το ποδήλατο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο mbike.gr, η πραγματικότητα απέχει κάπως από το παραπάνω σενάριο…
Τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τους πολεοδόμους, η σχέση μεταξύ του σχήματος μιας πόλης και του σχήματος των κατοίκων της είναι σαφής: εκείνοι που μένουν στα προάστια και χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υγιείς, ενώ αυτοί που μένουν σε πιο πυκνοκατοικημένες κεντρικές περιοχές καταλήγουν πιο υγιείς επειδή είναι πιθανότερο να πηγαίνουν στη δουλειά με τα πόδια ή το ποδήλατο. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει κάπως από το παραπάνω σενάριο…
Μια νέα μελέτη τους Timothy Wojan και Karen Hamrick από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ρίχνει μια πιο στενή ματιά στη σχέση ανάμεσα στη μορφή των πόλεων –ειδικότερα τις συμπαγείς μεγαλουπόλεις με μετρό– και το επίπεδο στο οποίο οι πολίτες περπατούν ή πάνε με το ποδήλατο στη δουλειά.
Επιπλέον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και κάποια άλλα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το πώς περνούν το χρόνο τους οι Αμερικάνοι, συμπεριλαμβανομένων και του είδους της δραστηριότητας που κάνουν οι συμμετέχοντες, καθώς και το τι τρώνε. Στη συνέχεια, εντόπισαν εκείνους που μετακινούνται με τα πόδια ή με το ποδήλατο και τους έκαναν μετρήσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος.
Τα ευρήματά τους έριξαν νέο φως στις σχέσεις ανάμεσα στο είδος της πόλης, το περπάτημα ή το ποδήλατο και την υγεία. Σε αντίθεση με στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, οι Wojan και Hamrick διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των συμπαγών μεγαλουπόλεων δεν έδειξαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από εκείνους που έμεναν στα πιο αραιοκατοικημένα προάστια.
Ο λόγος; Μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων και των δύο περιοχών μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο. Ουσιαστικά, δε βρήκαν σημαντική διαφορά στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας ανάμεσα στις δύο περιοχές. “Η αστική πυκνότητα δεν είναι πανάκεια για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Επιλέγουν τη σωματική δραστηριότητα μονάχα εκείνοι που θα το έκαναν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα με το πού μένουν, ” προσθέτουν οι ερευνητές.
Λέγοντας αυτά, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ περπατήματος/ποδηλασίας και χαμηλού ΔΜΣ. Εννοούμε φυσικά, ότι όσοι πολίτες πόλεων επέλεγαν να περπατούν ή να πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά τους είχαν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζα Σώματος και κατά συνέπεια, καλύτερη σωματική υγεία.
Αντίθετα, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο για περισσότερα από 15χλμ για να πάνε στη δουλειά, βρέθηκε σε μια άλλη έρευνα , ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Από την άλλη, μόλις 20′ περπάτημα την ημέρα προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία και θα μπορούσαν ακόμη και να αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο.