150.000 μονάδες αίματος, ετησίως, χρειάζονται οι 3000 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι 300 πάσχοντες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται 15.000 μονάδες αίματος τον χρόνο. Οι ανάγκες των ατόμων με μεσογειακή αναιμία στη Θεσσαλονίκη καλύπτονται μόνο κατά το 1/3 από τους 6000 εθελοντές αιμοδότες που είναι καταγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική βάση του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία “Πηγή Ζωής”.
“Η μεσογειακή αναιμία μπορεί σιγά σιγά να τείνει να εκλείψει στα παιδιά που γεννιούνται, ωστόσο υπάρχουν οι πάσχοντες, οι οποίοι στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να είναι 300 άτομα και πανελλαδικά 3000. Κάθε 15 μέρες χρειάζονται από δύο μονάδες αίματος ο καθένας. Άρα, στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται περί τις 15.000 και πανελλαδικά χρειάζονται 150.000 μονάδες αίματος ετησίως για τα άτομα με μεσογειακή αναιμία. Εμείς, με τους αιμοδότες που διαθέτουμε και τους οποίους έχουμε καταχωρημένους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα, ανάλογα με την ομάδα αίματός τους, τους καλούμε και αιμοδοτούν για κάποιο άτομο που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και καλύπτουμε το 1/3 των αναγκών του. Δίνουμε περί τις 5000 μονάδες αίματος τον χρόνο. Ο αριθμός είναι ρευστός γιατί τυχαίνει κάποιοι αιμοδότες να είναι άρρωστοι, οι γυναίκες να έχουν γεννήσει, να λείπουν ταξίδι κ.λπ.
Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από συγγενείς και φίλους” επεσήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου “Πηγή Ζωής” Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας.
Η κ. Γραμματικοπούλου ανέφερε ακόμη ότι αν μόνο το 1/10 του πληθυσμού της χώρας έδινε εθελοντικά αίμα δύο φορές τον χρόνο, όχι μόνο θα καλύπτονταν οι ανάγκες, που πανελλαδικά, για όλο τον πληθυσμό, είναι 650.000 μονάδες, αλλά θα μπορούσαμε να δώσουμε αίμα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
“Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός των αιμοδοτών στην Ελλάδα. Είμαστε σε χαμηλότερο σημείο από τις γύρω βαλκανικές χώρες και μόλις και μετά βίας καλύπτουμε το 50% των αναγκών από την εθελοντική αιμοδοσία. Το λέω πάντα, ότι ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών είναι ένας από τους δείκτες πολιτισμού μιας χώρας. Ας ελπίσουμε, ότι το πρόγραμμα ‘Τα αιμοσφαίρια: Ταξίδι στην Πηγή της Ζωής’ για την προώθηση της συνείδησης της εθελοντικής αιμοδοσίας, που έχουμε βάλει στην εκπαίδευση, σε μερικά χρόνια θα αποδώσει και θα έχουμε μια αυτάρκεια” πρόσθεσε η κ. Γραμματικοπούλου.
Τον χώρο όπου πραγματοποιείται η ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου “Πηγή Ζωής”, στη συμβολή των οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Αριστοτέλους, επισκέφτηκαν περί τους 40 μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, οι οποίοι ζωγράφισαν και έγραψαν συνθήματα υπέρ της εθελοντικής αιμοδοσίας, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους να γίνουν αιμοδότες, όταν μεγαλώσουν.