Η αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών παρουσιάζεται στην Αθήνα 11-12 Μαΐου

Σε τόπο προορισμού και όχι απλά διέλευσης, στοχεύει να μετατρέψει την κοιλάδα των Τεμπών, μέσα από την ανάπλαση και αξιοποίησή της, ο δήμος Τεμπών. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη επεξεργαστεί σχετική πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας η κοιλάδα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο πολυσυλλεκτικό-πολυθεματικό πάρκο με προσανατολισμό στη φυσιολατρία, τον αθλητισμό, τη μυθολογία-αρχαιολογία-ιστορία και το θρησκευτικό χαρακτήρα λόγω του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής.

Την πρόταση θα παρουσιάσει ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στις υποδομές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, και θα διεξαχθεί την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» της Αθήνας με θέμα: «Συμβολή υποδομών στο ΑΕΠ, δημόσια έργα, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, νέα έργα και επενδύσεις, χρηματοδότηση, πακέτο Γιούνκερ».

Η κοιλάδα των Τεμπών που είναι κυρίως γνωστή ως σημείο διέλευσης επί του εθνικού οδικού δικτύου αλλά και λόγω της Αγίας Παρασκευής, είναι χαρακτηρισμένη ως «Αισθητικό Δάσος», καθώς αποτελεί ένα φυσικό οικοσύστημα. Το δάσος της είναι κατάφυτο από μοναδικά πλατάνια, ενώ παράλληλα, αποτελεί σημαντική περιοχή για παρυδάτια και αρπακτικά πουλιά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Είναι Περιοχή Ειδικής Προστασίας και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 για την αξία του ως βιότοπος και καταφύγιο κυρίως άγριων πτηνών. Παράλληλα, είναι φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων και λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού.

Παρά ταύτα, παραμένει κατ ουσίαν αναξιοποίητη, ενώ μετά τη διάνοιξη των σηράγγων και την παράκαμψη των Τεμπών από το 2016, είναι προφανές ότι η φυσιογνωμία της κοιλάδας θα αποκτήσει άλλο χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο κυκλοφορικό φόρτο θα δέχεται η νέα ΠΑΘΕ. Κατά συνέπεια, ευνοείται η ανάπλαση και νέα λειτουργία του πάρκου της κοιλάδας ως προς τη μετακίνηση και παραμονή των επισκεπτών της, σύμφωνα με το μοντέλο αξιοποίησής της που προτείνεται από τον δήμο Τεμπών.

Τι προτείνεται

Η βασική λογική της πρότασης ανάπλασης-αξιοποίησης είναι να μπορεί ο επισκέπτης να διασχίσει ολόκληρη την κοιλάδα αναπτύσσοντας παράλληλα, ποικιλία ευχάριστων δραστηριοτήτων. Όπως επισημαίνεται, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολλά και δαπανηρά έργα, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η επανενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιων χρήσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για το σύνολο της έκτασής της.

Η πρόταση, οργανώνει την περιήγηση στην κοιλάδα μέσω των κινήσεων και των στάσεων που θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι οποίες θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, βόλτα με τη δρεζίνα (τρενάκι), βόλτα με το ποδήλατο, αναψυχή στις πηγές (Αφροδίτης και Δάφνης) μέσω της επανεργοποίησής τους, αρχαιολογικούς περιπάτους με ένταξη σε αυτούς και του πετρογέφυρου Πυργετού (στο ύψος του νέου ολοκληρωμένου κόμβου της ΠΑΘΕ), ιστορικούς περιπάτους, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές επισκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητισμό, θρησκευτικό τουρισμό.

Το πάρκο της κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος. Η αρχή προβλέπεται στον παλιό σταθμό Ιτέας, όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «Δρυάδας» (οικολογικός-περιβαλλοντικός σύλλογος).

Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Εκεί, η περιοχή αναμορφώνεται και οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Επιπλέον, η επέμβαση εμπλουτίζει τις χρήσεις που θα μπορούν να λάβουν χώρα. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την κίνηση των ατόμων με αναπηρία.

Το τέλος της κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του Οινοποιείου Τσάνταλη. Προκειμένου να εμπλουτιστεί η εμπειρία της περιήγησης, οι δύο όχθες θα μπορούν να επικοινωνούν με την ενεργοποίηση ενός στοιχείου που αποτελούσε παλαιότερο τρόπο επικοινωνίας, ένα είδος σύγχρονης «περαταριάς», καθώς και μέσω μιας πεζογέφυρας με υλικά συμβατά με το περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθεί.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος, «οι ωφελούμενοι από τη λειτουργία του πάρκου είναι οι δημότες των πέριξ της κοιλάδας οικισμών. Καθώς, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και θα μπορούσε να προγραμματίζεται ευρύτερη περιήγηση ή και διαμονή στους πέριξ της κοιλάδας οικισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Η προσπάθεια για την ανάδειξη-αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Τεμπών, «μέσω των προτάσεων που κατατίθενται, δεν σκοπεύει απλώς στην υπαγωγή του θέματος σε κάποια διαδικασία διερεύνησης με ενδεχόμενο τις ατέρμονες συζητήσεις. Στοχεύει στην ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), καθώς είναι εντελώς βέβαιο ότι το πρόσημο στο οικονομικό αποτέλεσμα, θα είναι ασφαλώς θετικό».

«Αυτό που ονειρευόμαστε», τονίζει με έμφαση, «είναι να αποτελέσει η περιοχή των Τεμπών, σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού, αντάξια της ιστορίας, της σπουδαιότητας και της φήμης, εντός και εκτός Ελλάδας και όχι απλά διέλευσης».