Η καταλυτική επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της υγείας

ΜΕ απόφαση του πρωθυπουργού συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την προετοιμασία της χώρας μπροστά σε εξελίξεις όπως η κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, η ανταγωνιστικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ευημερία.

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής Κ. Δασκαλάκης, «ευελπιστούμε σε ένα μέλλον όπου η Ελλάδα θα καινοτομεί παγκοσμίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα να πετύχει το στοίχημα».

ΤΟ ΟΡΑΜΑ αυτό είναι πολύ αναγκαίο και ελπιδοφόρο για τη χώρα μας, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που δημοσίευσε η Adecco Group για τη χρήση της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI), στην οποία συμμετείχαν 30.000 εργαζόμενοι από 23 χώρες, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση!

ΕΩΣ ΤΟ 2035 στην Ε.Ε. η ΤΝ θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές στις θέσεις εργασίας ρουτίνας, μόνο οι 2 στις 400 θέσεις εργασίας θα απαιτούν δεξιότητες χαμηλού επιπέδου, ενώ η πλειονότητα των διαθέσιμων εργασιακών πόστων θα αφορά υψηλά επαγγελματικά προσόντα. Μάλιστα, μια νέα έκθεση της Gartner δείχνει ότι σε μόλις τρία χρόνια από σήμερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που υιοθετούν ή δημιουργούν μοντέλα ΤΝ θα έχει δεκαεξαπλασιαστεί, ενώ τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρείας, λιγότερο από το 5% των επιχειρήσεων το έχουν κάνει.

Ο ΧΩΡΟΣ της υγείας είναι ένας κατεξοχήν χώρος που έχει την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει αυτή η τεχνολογία. Το πεδίο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη είναι τεράστιο και αυξάνεται αλματωδώς, καθώς έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας, να βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, να σώσει ζωές και να μειώσει τα υγειονομικά κόστη.

Οι τομείς που αποτελούν πεδίο δράσης της ΤΝ στον χώρο αυτό ενδεικτικά είναι οι:

ΔΙΑΓΝΩΣΗ και θεραπεία. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακρίβειας και της ταχύτητας της διάγνωσης, αναλύοντας δεδομένα ασθενών όπως το ιατρικό ιστορικό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ιατρικές απεικονίσεις. Να βοηθήσει στην επιλογή της εξατομικευμένης θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το στάδιο της νόσου, τη γενετική σύνθεση, τις συννοσηρότητες κ.λπ. Στην επιτάχυνση της Ιατρικής Έρευνας αναλύοντας big data από κλινικές δοκιμές και ιατρικές μελέτες, εντοπίζοντας μοτίβα και ιδέες που μπορεί να μην είναι εμφανή στους ανθρώπους ερευνητές.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ τομέας είναι η πρόβλεψη και η πρόληψη προβλημάτων υγείας προτού αυτά εμφανιστούν, αναλύοντας δεδομένα ασθενών για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο με βάση το ιστορικό τους, τα δεδομένα του τρόπου ζωής, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως ο τόπος γέννησης, η διατροφή, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση και σταθερό εισόδημα.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αυτά τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί «κοινωνικά καθορισμένους παράγοντες υγείας». Να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν τα μεγάλα δεδομένα που περιέχονται στα Ηλεκτρονικά Μητρώα Υγείας των ασθενών (ΗΜΥ). Στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων (διαβήτης, καρδιακές, αναπνευστικές παθήσεις κ.λπ.) παρέχοντας παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

ΜΠΟΡΕΙ να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων, τον έλεγχο των νέων σκευασμάτων, την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας και τον έλεγχο ασφάλειας. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα διλήμματα και
τους κινδύνους που ενέχει αυτή η ψηφιοποίηση της ζωής και των προσωπικών δεδομένων υγείας. Θα πρέπει να διασφαλιστεί το απόρρητο, η ασφάλεια και η ηθική και διαφανής χρήση της ΤΝ.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη παρουσιάζει εκπληκτικές δυνατότητες για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών. Παράλληλα ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο συζήτησης και αναζήτησης για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου και της διανομής του και για τις ευκαιρίες ή και τις προσδοκίες που η χρήση της θα επιφέρει στους χιλιάδες επαγγελματίες υγείας.

Στον χώρο της διανομής φαρμάκου, όπου ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ δραστηριοποιείται περισσότερα από 40 χρόνια και έχοντας σημειώσει μια σειρά από καινοτομίες για τους φαρμακοποιούς μέλη του, η ΤΝ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τις λεωφόρους που θα ανοίξει στο επιχειρηματικό τοπίο. Αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την επιμόρφωση των συνεργατών μας, των φαρμακοποιών που μας εμπιστεύονται και οι οποίοι κατέχοντας πλέον σημαντικό ρόλο στην ΠΦΥ θέτουν εαυτούς ανοικτούς στην εκπαίδευση όσον αφορά τα νέα ψηφιακά εργαλεία, τις νέες δυνατότητες που δίνει η ΤΝ, αλλά και τα big data.

ΕΞΑΛΛΟΥ, έρευνα που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, η οποία έγινε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO για λογαριασμό του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, αποδεικνύει ότι αν και η ΤΝ αποτελεί ένα πεδίο που ενδιαφέρει σε μεγάλο ποσοστό τους φαρμακοποιούς, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πραγματικά τη γνωρίζουν.

ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΗ χρόνια η ψηφιακή επανάσταση θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στον κόσμο μας και το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω από αυτές τις εξελίξεις. Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ συστηματικά τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ετήσια συνέδρια, στα οποία επανειλημμένα εντάσσει στη θεματολογία τους τον όρο «ψηφιακή επανάσταση», δημιουργώντας περιεχόμενο γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ αλλαγές απαιτούν προσαρμογή και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και παρά τις προκλήσεις, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της φαρμακευτικής φροντίδας, την εμπειρία των πελατών και να ενισχύσει τη λειτουργία των φαρμακείων.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ τον λόγο έχουμε επιλέξει να «μυήσουμε» τους ανθρώπους του φαρμακευτικού χώρου, σε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο, με διακεκριμένους ομιλητές που θα συμμετάσχουν στο 7ο Συνέδριό μας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, στις 10 π.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο.