Νέο τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές πάνω από 10% αναμένεται στην αγορά

Νέο τσουνάμι αυξήσεων στην αγορά ετοιμάζουν οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί ως μεγαλύτερο εμπόδιο για τις προοπτικές ανάπτυξης τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις καθώς μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Άλλο ένα 36% θεωρεί αρκετά σημαντικό το θέμα. Εξαιτίας των προσδοκιών ανόδου στις τιμές πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στο κόστος λειτουργίας τους.

Περίπου 6 στους 10 επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα της Grant Thornton, περιμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ κάποιοι εξ αυτών (2 στους 10) δηλώνουν ότι η αύξηση του κόστους θα υπερβεί το 10%. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος καταναλωτών, εκλαμβάνει ως… μονόδρομο τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 80% των επιχειρήσεων που αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής, προτίθεται να ενσωματώσει την επιβάρυνση στις τελικές τιμές προϊόντων. Δηλαδή, προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές αυξήσεις τιμών, για να συντηρήσει τα περιθώρια κέρδους του.

Σε αυξήσεις τιμών, όμως, προτίθενται να προβεί και μέρος των επιχειρήσεων (περίπου 20%) που δεν αναμένει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί σε αποκατάσταση/διεύρυνση περιθωρίων κέρδους. Τέλος, υπάρχει ένα περίπου 10% των επιχειρήσεων, το οποίο αναμένει μείωση του κόστους παραγωγής. Εξ αυτών, μόλις το 50% προτίθεται να μειώσει τιμές.

Εν κατακλείδι, περίπου το 60% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προβούν, πιθανώς, σε αυξήσεις τιμών. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αν συνυπολογισθεί η στασιμότητα σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία και η πίεση που προκαλεί στις τιμές πρώτων υλών αλλά και σε ναύλα.