Εξερράγη κινητήρας πυραύλου του Τζεφ Μπέζος κατά τη διάρκεια δοκιμής - Έκρυψαν το περιστατικό

Έκρηξη κατά τη διάρκεια δοκιμής συνέβη στις 30 Ιουνίου σε κινητήρα πυραύλου της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με το CNBC. Το περιστατικό θεωρείται ως πισωγύρισμα της εταιρείας, με πιθανές συνέπειες για την ίδια και τους πελάτες της, ενώ δεν είχε αποκαλυφθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκρηξη έγινε στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Blue Origin στο Δυτικό Τέξας στις 30 Ιουνίου, όταν ένας κινητήρας BE-4 εξερράγη περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή. Οι άνθρωποι αυτοί περιγράφουν ότι είδαν βίντεο με την έκρηξη που κατέστρεψε τον κινητήρα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Ο κινητήρας που εξερράγη αναμενόταν ότι θα ολοκλήρωνε τις δοκιμές τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα τον έστελναν στον πελάτη της Blue Origin, την United Launch Alliance, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου Vulcan.

Η Blue Origin επιβεβαίωσε το ατύχημα, δηλώνοντας ότι η ομάδα της «αντιμετώπισε ένα πρόβλημα κατά τη δοκιμή του Flight Engine 3 της Vulcan», με εκπρόσωπο της εταιρείας να σημειώνει ότι κανένας δεν τραυματίστηκε και γίνεται αξιολόγηση της αιτίας. «Έχουμε ήδη μια κοντινή αιτία και εργαζόμαστε για διορθωτικά μέτρα», πρόσθεσε. Επίσης, η εταιρεία ενημέρωσε «αμέσως» την ULA, που είναι η κοινοπραξία κατασκευής πυραύλων της Boeing και της Lockheed Martin για το πρόβλημα.

Η έκρηξη έγινε σε περίοδο έντονου ανταγωνισμού

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις ένα μήνα αφότου η Blue Origin εξασφάλισε ένα συμβόλαιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA για την ανάπτυξη διαστημικού σκάφους που θα παραδίδει αστροναύτες στη Σελήνη ως μέρος του προγράμματος Artemis της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η έκρηξη έγινε σε μία περίοδο έντονου ανταγωνισμού με τη SpaceX του Έλον Μασκ, με αντικείμενο τα πλέον κερδοφόρα συμβόλαια στρατιωτικών εκτοξεύσεων.

Η Blue Origin δήλωσε ότι θα είναι σε θέσει να «συνεχίσει να δοκιμάζει» κινητήρες στο Δυτικό Τέξας και διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παράδοση των κινητήρων φέτος.

Καθυστέρηση στις εκτοξεύσεις του Vulcan

Η αποτυχία της δοκιμής απειλεί να καθυστερήσει ακόμη περαιτέρω την εκτόξευση του Vulcan, που μετατέθηκε για το δ’ τρίμηνο του 2023. Κάθε πύραυλος Vulcan χρησιμοποιεί ένα ζεύγος κινητήρων BE-4 για την εκτόξευση. Η ULA περίμενε για χρόνια να παραλάβει το πρώτο σετ. Πριν από ένα μήνα, η ULA ολοκλήρωσε ένα σημαντικό ορόσημο για την προετοιμασία της πρώτης εκτόξευσης του Vulcan, γνωστό ως Cert-1, με μια σύντομη δοκιμή στατικής πυρκαγιάς του πυραύλου χρησιμοποιώντας το πρώτο ζεύγος κινητήρων πτήσης BE-4.

Πάντως, εκπρόσωπος της ULA δήλωσε στο CNBC ότι το ζήτημα της δοκιμής των ΒΕ-4 δεν θα επηρεάσει τα σχέδια για τον Vulcan Cert-1, οι κινητήρες του οποίου πέρασαν με επιτυχία τις δοκιμές και είναι κατάλληλοι για εκτόξευση.