Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Η Metα ξεκινά την ανάπτυξη γενικής τεχνητής νοημοσύνης

Η Metα, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads, είχε επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια την προσοχή της στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τον κόσμο του metaverse ο οποίος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Διαδίκτυο και τον κυβερνοχώρο όπως αυτός λειτουργεί σήμερα.

Ο συνιδρυτής και αφεντικό της εταιρείας Μαρκ Ζάκεμπεργκ θεωρούσε δεδομένη την μετάβαση αυτή και μάλιστα πίστευε ότι αυτή θα συμβεί άμεσα για αυτό τον σκοπό αποφάσισε να επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια σε αυτή την κατεύθυνση προκαλώντας διαφωνίες και γκρίνιες σε στελέχη και κυρίως μετόχους της Metα.

 

Προς το παρόν πάντως η Metα χάνει κάθε χρόνο μερικά δισ. δολάρια στην ανάπτυξη του Metaverse χωρίς να φαίνεται στον κοντινό τουλάχιστον χρονικό ορίζοντα ότι αυτός ο κόσμος θα πάρει τη θέση του Internet. Την ίδια στιγμή η συζήτηση για το metaverse έχει υποχωρήσει ή και εξαφανιστεί μετά την εμφάνιση της γενετικής νοημοσύνης πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο Ζάκεμπεργκ θέλοντας η Metα να εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση στον τομέα της ΑΙ αφήνει όπως φαίνεται για λίγο σε δεύτερο πλάνο το metaverse και θα ρίξει το βάρος της εταιρείας στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ζάκεμπεργκ ανακοίνωσε ότι η Meta σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της τεχνολογία στον τομέα της αποκαλούμενης «γενικής τεχνητής νοημοσύνη», γνωστή ως AGI, η οποία είναι τεχνητή νοημοσύνη που συναντά ή ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί ορίζουν ως γενική τεχνητή νοημοσύνη την ικανότητα των μηχανών να αναπτύσσουν συνείδηση.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο Threads της Meta, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι η δημιουργία απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη σε όλους τους τομείς για να δημιουγηθούν ολοένα και πιο προηγμένα και χρήσιμα chatbots. «Είναι σαφές ότι η επόμενη γενιά υπηρεσιών απαιτεί την οικοδόμηση πλήρους γενικής νοημοσύνης. Το μακροπρόθεσμο όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε γενική ευφυΐα, να την κάνουμε ανοιχτό κώδικα υπεύθυνα και να την κάνουμε ευρέως διαθέσιμη ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν» είπε ο Ζάκεμπεργκ.

Στο πλαίσιο αυτό το αφεντικό της Metα έκανε γνωστό ότι παρήγγειλε 350 χιλιάδες τσιπάκια τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία Nvidia το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε μερικά δισ. δολάρια και θα αναδιοργανώσει τις ερευνητικές της ομάδες που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το όραμα της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse  συνδέονται. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο σύγχρονος άνθρωπος θα συνομιλεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι εγκατεστημένα σε διάφορες συσκευές που θα χρησιμοποιεί όπως για παράδειγμα με έξυπνα γυαλιά όπως αυτά που κατασκευάζει η Metα σε συνεργασία με τη Ray Ban.