Μητσοτάκης: «Στόχος μου να μπούμε στον πυρήνα της βασικής διαφοράς με την Τουρκία - Αν συμφωνήσουμε, πάμε στη Χάγη»

Μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχε στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η χθεσινή συνάντηση ήταν μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια. Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει. Εμείς δεν πιστεύαμε ότι ήταν προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα συνεχές καθεστώς έντασης. Φυσικά, υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως έπρεπε να κάνουμε. Όλοι φαντάζομαι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερο να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι γιατί όχι, και όχι στα… κόκκινα όπως ήμασταν τα τελευταία 4 χρόνια -όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδος».

Μητσοτάκης: Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «η διαφύλαξη του καλού κλίματος, να μην έχουμε εντάσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις, θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα». Και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «σημαντική κατάκτηση και των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για το αν εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις» και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για τις χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Επιμένοντας στην ερώτηση ο Παύλος Τσίμας, για τον εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις». Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε, στην αμφίδρομη σχέση στην οποία ο ένας ανταποκρίνεται σε θετικές κινήσεις του άλλου «και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μια καλή διαγωγή. Αυτά που έχουμε συμφωνήσει, φαίνεται να μπορούμε να τα τηρούμε».

«Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και -αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε- να πάμε στη Χάγη», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας επί του θέματος, τόνισε ότι τη διαφορά αυτή «να τη λύσουμε με όρους που είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι πάντα μιλάμε με την Τουρκία «με βάση την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Παρακολουθήστε την συνέντευξη στην Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα: