To Τwitter παρακολουθεί ποιες εφαρμογές κατεβάζουμε

To γνωστό κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να συλλέγει δεδομένα για τις εφαρμογές που έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιούν οι χρήστες του.

Μάλιστα, η αναβάθμιση αυτή θα φέρει την νέα λειτουργία παρακολούθησης αυτόματα, εκτός και αν ο χρήστης επιλέξει να την απενεργοποιήσει χειροκίνητα.

Σύμφωνα με το Twitter ο λόγος για τον οποίο προέβη σε μια τέτοια ενέργεια είναι η ανάγκη να μάθει περισσότερα σχετικά με τους χρήστες του ώστε να προβάλλει και τις κατάλληλες διαφημίσεις. Η εταιρεία προσπαθεί να αποκομίσει περισσότερα έσοδα από την πώληση διαφημίσεων εξου και η απόφαση να κατασκοπεύει τους χρήστες της υπηρεσίας της.

Το πλάνο του Twitter εξαρτάται από την στοχευμένη διαφήμιση. Αν και μπορεί να προσδιορίσει ορισμένα στοιχεία σχετικά με τους εγγεγραμμένους χρήστες του, όπως π.χ το περιεχόμενο των tweets και ποιους ακολουθούν, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, ειδικά σε σχέση με το αντίστοιχο feedback που έχουν στη διάθεσή τους οι ιθύνοντες του Facebook.

H κίνηση αυτή θα βοηθήσει επίσης το Twitter στο σκέλος του προτεινόμενου περιεχομένου καθώς εδώ και μερικούς μήνες η υπηρεσία έχει αρχίσει να προβάλλει tweets σε λογαριασμούς χρηστών οι οποίοι δεν ακολουθούν τα συγκεκριμένα άτομα, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο για να αναγνωρίζει tweets που μπορεί να ενδιαφέρουν τους χρήστες του. Εκτός από θέματα, το Twitter προτείνει και άτομα ανάλογα με τα άτομα που έχει κάποιος στο δίκτυό του.

To Τwitter ακολουθεί τις...καστασκοπευτικές τακτιές του Facebook
To Τwitter ακολουθεί τις…καστασκοπευτικές τακτικές του Facebook
Όλα τα παραπάνω έχουν ως μεσοπρόθεσμη επιδίωξη την αύξηση της βάσης χρηστών του της υπηρεσίας. Μέσα στον Νοέμβριο η εταιρεία μίλησε για ένα προϊόν το οποίο ονομάζει “instant timeline” και θα βοηθήσει τους χρήστες να ακολουθούν άτομα που κοινοποιούν σχετικό με το δικό τους περιεχόμενο. To σχέδιο είναι να αποτρέψουν τους νέους χρήστες που εγγράφονται να βλέπουν ένα άδειο, χωρίς δραστηριότητα timeline στην αρχή της εμπειρίας τους στο δίκτυο.

Τόσο το iOS όσο και το Android επιτρέπουν την συλλογή τέτοιων δεδομένων από τρίτες εταιρείες. Στο iOS π.χ οι προγραμματιστές μπορούν να ανιχνεύσουν ποιες εφαρμογές τους χρησιμοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο smartphone. Mια εταιρεία μπορεί επίσης να ψάξει αν κάποιος χρήστης χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη εφαρμογή, για παράδειγμα αν έχει εγκαταστήσει το Angry Birds.

Στο Android, οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν το ίδιο με κάποιους περιορισμούς που επιβάλλουν οι όροι χρήσης της Google. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να συλλέξουν στοιχεία μέσα από τις εφαρμογές όπως π.χ πόσο συχνά ένα άτομο τις χρησιμοποιεί  ή τι πληροφορίες μοιράστηκε με άλλους χρήστες μέσω αυτής. Η εικόνα που έχουν οι εταιρείες σταματά στο όνομα της εφαρμογής. Για παράδειγμα το Twitter θα γνωρίζει ότι κάποιος χρήστης έχει εγκατεστημένο το Spotify, αλλά όχι και ποια τραγούδια ακούει.

Ίσως πολλοί να θορυβηθούν από την τακτική του Twitter ωστόσο αρκετές ακόμα εταιρείες «κατασκοπεύουν» τους χρήστες τους, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Facebook. Aξίζει να σημειωθεί ότι εάν κάποιος χρήστης επιλέξει να απεμπλακεί από την λειτουργία μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής του, οποιαδήποτε δεδομένα είχαν προηγουμένως συλλεχθεί θα διαγράφονται από τους servers του Twitter. H λειτουργία έχει ξεκινήσει για τους χρήστες iOS από την περασμένη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ενώ στους χρήστες Android θα φτάσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην επίσημη σελίδα με τις συνήθεις ερωτήσεις τουTwitter.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr