Σε αναζήτηση της «δεύτερης Γης»

Με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις της NASA που έχουν προαναγγελθεί για αργότερα σήμερα και αφορούν στις νέες ανακαλύψεις που έγιναν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που αναζητά πλανήτες παρόμοιους με την Γη.

Οπως αναφέρει η NASA ο πρώτος εξωπλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον ήλιο μας, ανακαλύφθηκε το 1995. Οι εξωπλανήτες, ιδίως οι μικροί κόσμοι στο μέγεθος της Γης, ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας μόλις πριν από 21 χρόνια. Σήμερα, και χιλιάδες ανακαλύψεις αργότερα, οι αστρονόμοι είναι στα πρόθυρα της εύρεσης αυτού που οι άνθρωποι έχουν ονειρευτεί για χιλιάδες χρόνια: Μια άλλη Γη.

Το Κέπλερ ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 και είναι η πρώτη αποστολή της NASA για τον εντοπισμό πλανητών στο μέγεθος της Γης σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα μέσα ή κοντά στην κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή το φάσμα των αποστάσεων από ένα αστέρι που επιτρέπει θερμοκρασία επιφάνειας ενός πλανήτη σε τροχιά ικανή να διατηρεί υγρό νερό.

Το τηλεσκόπιο έχει επιβεβαιώσει πάνω από 1.000 τέτοιους πλανήτες και πάνω από 3.000 πλανήτες είναι υποψήφιοι και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των μεγεθών και των τροχιακών αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην κατοικήσιμη ζώνη.