Ποινή φυλάκισης 22 χρόνων στον Γιάννη Σμπώκο για την υπόθεση των Tor M1

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 22 ετών, τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των Tor M1. Αναγνωρίζοντάς του τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την τέλεση της πράξης, δεν του επέβαλε ποινή ισοβίου καθείρξεως.

Παράλληλα, στους άλλος δυο κατηγορούμενους, τον Γιώργο Καμάρη, διαχειριστή της off shore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και στον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη, επέβαλλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στον καθένα, με τριετή τολή για τον πρώτο και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ για τον δεύτερο.

Σε αυτούς το Εφετείο αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά: 1) του πρότερου έντιμου βίου, 2) της μετέπειτα καλής διαγωγής και 3) της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Ακόμη, αθώοι κρίθηκαν από Εφετείο ο επίσης χρηματιστής Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.

Ανάλογη με την ετυμηγορία του Εφετείου ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για όλους τους κατηγορούμενους.

“Να με καταδικάσετε αλλά μην μου πάρετε τη ζωή”

Ο Γιάννης Σμπώκος παίρνοντας το λόγο, λίγο πριν οι δικαστές αποφασίσουν επί των ελαφρυντικών που θα αποδοθούν στους κατηγορούμενους, είπε απευθυνόμενος προς την έδρα του δικαστηρίου:

«Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. Ό,τι κατέκτησα το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς, σε φωτιές κ.ά. Αυτή τη θέση (σ.σ.: δηλαδή του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών), που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο. Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πώς δημιουργήθηκαν όμως; Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει τρία χρόνια. Φτάνει πια… Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σμπώκος έκανε μια εκτενή αναφορά στα όσα έπραξε κατά τη διαδρομή του στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στην Γενική Γραμματεία Δασών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά λόγω και της εκεί προσφοράς του.

Κλείνοντας, τόνισε  χαρακτηριστικά: «Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Να με  καταδικάσετε αλλά μην μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».

Από το newsroom του economico.gr