Το «Ταξίδι» της Αμάλ: Η κούκλα σύμβολο ασυνόδευτου προσφυγόπουλου, από τη Συρία στην Αθήνα & όλο τον κόσμο (Εικόνες)

Μια Σύρια προσφυγοπούλα, μόλις εννέα ετών, προετοιμάζεται αυτό το διάστημα για το  μεγάλο της ταξίδι, ως σύμβολο των απανταχού ασυνόδευτων προσφυγόπουλων του κόσμου, καλώντας όλους μας, σε ένα “παιχνίδι” περισυλλογής κατανόησης και κυρίως εν συναίσθησης, που μόνο κέρδος μπορεί να είναι για το πέρασμά μας από αυτόν τον κόσμο.

Η Αμάλ θα ξεκινήσει θα ξεκινήσει το ξερίζωμα και την περιπλάνησή της στον κόσμο σε αναζήτηση μιας νέας ασφαλέστερης και δικαιότερης ζωής, από τα σύνορα της Συρίας.

Θα διασχίσει την Τουρκία, για να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει στην Ευρώπη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητώντας τη μητέρα της. Αυτό είναι  το «ταξίδι» της μικρής Αμάλ. Μιας κούκλας ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας, που θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών-προσφύγων.

Το «Ταξίδι» είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του θέατρου Good Chance μετά την διεθνώς επιτυχημένη παράσταση «The Jungle» (2017) και το πρώτο εγχείρημα με επικεφαλής τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Amir Nizar Zuabi. Από τις 7 Ιουλίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2021, σε κάθε χωριό, περιοχή ή πόλη που θα επισκέπτεται, η μικρή Αμάλ θα γίνεται δεκτή με νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, δραστηριότητες της κοινότητας σε όλη την πόλη, αλλά και με ξεχωριστές συναντήσεις.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τους συνεργάτες του «Ταξιδιού» σε κάθε περιοχή με σκοπό τη δημιουργία ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα δημόσιας τέχνης όλων των εποχών.

Οι θεατές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδρομή της μικρής Αμάλ μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές τους.

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ στην Ελλάδα έχει ως αφετηρία την Χίο στις 9/8.

Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι τα Ιωάννινα στις 27/8 & 28/8, η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα στις 29/8, η Λάρισα στις 31/8 και η Ελευσίνα στη 1/9.

Αμάλ: Μαριονέτα-πρόσφυγας ύψους 3,5 μέτρων θα διασχίσει περπατώντας Τουρκία  και Ευρώπη -Το μήνυμά της | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Πρώτος Ευρωπαϊκός Σταθμός της Αμάλ, η Αθήνα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2021

Από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα συναντήσει στη μεγάλη της διαδρομή η μικρή Αμάλ, πρώτη θα είναι η Αθήνα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί από φόβο μην χάσει το δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από φωτεινό κόκκινο νήμα σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη.

Η Αμάλ στην Αθήνα: Ο Μινώταυρος και… ο μίτος της Αριάδνης! Ή της Αμάλ…

Η Αμάλ στην Αθήνα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο, της Κρήτης, απ΄’ όπου γεννήθηκε η Ευρώπη και σε ένδειξη καλού οιωνού στην μεγάλη της περιπέτεια, θα κατορθώσει να γίνει φίλη μαζί του.

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στον Πειραιά λίγο προτού, αναχωρήσει για την Ιταλία όπου και θα συνεχίσει το ταξίδι της.

Το «Ταξίδι» θα φέρει κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, ομάδες κοινοτήτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και δήμους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους πίστης και σχολεία.

Η μικρή Αμάλ ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι της | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Κάποιες ξεχωριστές στιγμές των 100 εκδηλώσεων: Σταθμοί προς μια νέα ζωή

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ αρχίζει στο Γκαζιαντέπ με μία υπαίθρια εγκατάσταση φωτισμού. Σιγά-σιγά, ένα φανάρι τη φορά, η πόλη φωτίζεται και ένα μονοπάτι φωτός αποκαλύπτεται, αυτό που θα ακολουθήσει η Αμάλ.

Στο Τσεσμέ, στα Μικρασιατικά παράλια, η μικρή Αμάλ θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι από παπούτσια που θα την οδηγήσει στη θάλασσα. Αυτή η καλλιτεχνική εγκατάσταση – δημιουργία του K2 Contemporary Arts Centre – αντιπροσωπεύει τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα σε αναζήτηση καταφυγίου.

Στο Μπάρι, μία τεράστια κούκλα με τη μορφή μιας Ιταλίδας Nonna (Γιαγιάς) υποδέχεται τη μικρή Αμάλ και μοιράζεται μαζί της τις συμβουλές της για το πώς να ξεπεράσει τα εμπόδια που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει στην υπόλοιπη διαδρομή της.

Όταν η μικρή Αμάλ φτάσει στη Ρώμη, η χαμένη πατρίδα της ξαναζωντανεύει στις σκέψεις της. Οι αναμνήσεις του πολέμου ανεβαίνουν στην επιφάνεια, ενώ πίνακες του Σύριου εικαστικού καλλιτέχνη Tammam Azzam προβάλλονται στα κτίρια που περιβάλλουν τη μικρή και κολοσσιαία μαζί κούκλα Αμάλ.

Η μικρή Αμάλ ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι της | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το μεγάλο δώρο μιας… ζακέτας

Μετά από ένα περίπατο στο λιμάνι και στις γέφυρες της Μασσαλίας, ο Σύριος κινηματογραφιστής και εικαστικός Ammar al-Beik θα κάνει δώρο στην Αμάλ μια ζακέτα, κάτω από τον κατοπτρικό θόλο του Vieux Port Pavilion. Και είναι ένα πολύτιμο δώρο για ένα έρημο παιδί, που περιπλανιέται στον κόσμο…

Στο Παρίσι, μια εγκατάσταση με τη μορφή προσφυγικού καταυλισμού θα δημιουργηθεί έξω από το Institut du Monde Arabe και η Αμάλ θα εξερευνήσει τις σκηνές των προσφύγων, αναζητώντας ίχνη της πατρίδας της.

Σε κάθε σκηνή θα δει και θα ακούσει δράσεις θεάτρου σκηνών και ηχοτοπία, που αντιπροσωπεύουν τις πολλές χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Στις Βρυξέλλες, χορευτές και καλλιτέχνες parkour και τσίρκου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με κάποιους από τους διεθνούς φήμης χορογράφους της πόλης, για να δημιουργήσουν μία χορευτική εκδήλωση που εξετάζει τις τραυματικές αναμνήσεις της Αμάλ από την πολύπαθη και άγρια δοκιμαζόμενη εδώ και πολλά χρόνια, πατρίδα της.

Στο πλαίσιο του Ruhfestspiele Festival, η κοινότητα του Recklinghausen δημιουργεί ένα «μονοπάτι υποδοχής» που διασχίζει την πόλη, με ζωγραφισμένα βότσαλα που απεικονίζουν μηνύματα καλωσορίσματος και ελπίδας για την μικρή μαχήτρια ενός απέραντου και αδυσώπητου συχνά κόσμου: Την Αμάλ.

Το Ταξίδι» με τη Μικρή Αμάλ: Μια τεράστια κούκλα θα διασχίσει την Τουρκία  και την Ευρώπη στη νέα θεατρική παραγωγή των δημιουργών του "The Jungle" -  ελcblog - Θέατρο - Χορός - elculture.gr

 

Γενέθλια στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, η Αμάλ γίνεται 10 χρονών. Τα γενέθλιά της αρχίζουν με μια πρωινή παράσταση από τη χορωδία της Βασιλικής Όπερας, και συνεχίζονται με ένα πάρτι γενεθλίων στο Victoria & Albert Museum με παιδιά από όλες τις γειτονιές του θαυμάσιου πολυπολιτισμικού Λονδίνου.

Η μέρα αυτή για την Αμάλ, κλείνει με έναν περίπατο στο κέντρο του Λονδίνου, όπου και θα δεχτεί ευχετήρια μηνύματα από τους πολλούς φίλους που έχει συναντήσει στο ταξίδι της.

Η άφιξη της Αμάλ στο Μάντσεστερ σηματοδοτεί το τέλος της επικής περιπλάνησής της.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ θα παρουσιαστεί μία ξεχωριστή έκθεση με θέμα την παιδική ηλικία, δημιουργία τοπικών σχολείων σε συνεργασία με κοινότητες προσφύγων.

Καθώς η Αμάλ εξερευνά την έκθεση, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα καινούργιο, ακόμα μακρύτερο ταξίδι: Να χτίσει μία καινούργια ζωή στη νέα πατρίδα της.

Η μικρή Αμάλ αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών-προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Το επιτακτικό μήνυμά της προς όλο τον κόσμο είναι «Μην μας ξεχνάτε».

Για τη λειτουργία της κούκλας Αμάλ χρειάζονται τρεις χειριστές: Ένας πάνω σε ξυλοπόδαρα που ζωντανεύει επίσης το πρόσωπό της, και ένας σε κάθε της χέρι.

Έτσι έχει στελεχωθεί μία ομάδα δέκα χειριστών, μεταξύ των οποίων δύο με προσωπικά βιώματα εκτοπισμού, δύο άνθρωποι που έχουν κάνει και οι ίδιοι το συγκεκριμένο ταξίδι.

Η κούκλα είναι κατασκευασμένη από ειδικά διαμορφωμένο καλάμι και ανθρακονήμα.

Αμάλ: Το ταξίδι μιας πελώριας μαριονέττας-προσφυγοπούλας από τη Συρία στο  Μάντσεστερ -Πότε φτάνει στην Ελλάδα, το μήνυμά της [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ |  iefimerida.gr

Παιχνίδι Εν συναίσθησης το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ταξιδιού

Το Ταξίδι έχει αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει κοντά νέους ανθρώπους από προσφυγικές κοινότητες και κοινότητες φιλοξενίας, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ένα εγχειρίδιο με περισσότερες από 70 σελίδες Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων.

Σημειώσεις για Εκπαιδευτικούς σε έξι γλώσσες με εικονογράφηση από τη Σύρια εικαστικό Diala Brisly.  Μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό αυτό στην εξής Διαδικτυακή Διεύθυνση.

Μια σειρά διαδικτυακών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που παρέχονται εντελώς δωρεάν σε εκπαιδευτικούς.

Το διαδραστικό παιχνίδι: «Φτιάξτε Κάτι με την Αμάλ». Πρόκειται για μία διαδραστική διαδικτυακή πρωτοβουλία αφιερωμένη σε καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη μεγάλη και κρίσιμη διαδρομή της Αμάλ.

Το πλήρες πρόγραμμα για το Ταξίδι της Αμάλ είναι διαθέσιμο, για να το εξερευνήσετε διεξοδικά στον ιστότοπο του «Ταξιδιού», ΕΔΩ.