«Ο Γιάννης Σπανός δεν μένει πια εδώ.. » - Πέθανε στα 85 του ο σπουδαίος συνθέτης

Ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες έφυγε από τη ζωή.

Την είδηση του θανάτου του, κοινοποίησε στο Facebook η τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη. «Μόλις το έμαθα και θέλω να πεθάνω… Ο Γιάννης Σπανός δεν μένει πια εδώ…», έγραψε στο προφίλ της.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934 και εισήλθε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι». Μεσουράνησε στα μουσικά δρώμενα από το 1965 έως και τη δεκαετία του ’90, γράφοντας αναρίθμητα κομμάτια για το λεγόμενο «Νέο κύμα».

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του μελοποίησε στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Πυθαγόρα, Μάνου Ελευθερίου,Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη. Από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Μαρκίζα»,«Είπα να φύγω» και «Μια Κυριακή».

«Υπάρχουν άνθρωποι που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν με τραγούδια μου», έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή του στη LiFO. «Το μόνο που έχει αξία για μένα είναι ν’ ακούω κόσμο να σφυρίζει μελωδίες μου και να ψιθυρίζει τους στίχους. Άσχετο με το αν εγώ μπορεί να προτιμώ κάποια τραγούδια μου που δεν πέρασαν στον πολύ κόσμο».

Είχε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς και τραγουδιστές, ενώ έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο.

Υπήρξε από τους συνθέτες που πρωτοστάτησαν στο «Νέο Κύμα».

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου.

Αν και ήταν φοιτητής Νομικής, εγκατέλειψε τις σπουδές του και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου έπαιζε πιάνο σε μπουάτ.

Εκεί συνεργάστηκε με αστέρια της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. ενώ μελοποίησε Γάλλους ποιητές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου δημιούργησε ένα καθαρά προσωπικό ύφος και μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.

Το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» με τη φωνή της Καίτης Χωματά. Άλλα τραγούδια του, η «Οδός Αριστοτέλους», τα «Άσπρα Καράβια» κ.ά.

 Έγραψε μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ.ά.).