Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (Moscow International Book Fair – MIBF), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, VDNKh.

Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει καταρτιστεί από το ΕΙΠ σε συνεργασία και με την υποστήριξη των εξής οργανισμών: Ίδρυμα Ωνάση / Αρχείο Καβάφη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ASIFA Hellas και Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήματος ΙΒΒΥ – Συμβούλιο για την Παιδική Λογοτεχνία, Πρεσβεία της Ελλάδα στη Μόσχα και Τμήμα Βυζαντινών και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. M.V. Lomonosov.

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να εξοικειωθούν με διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν περίπου εξακόσιες εκδόσεις από 50 εκδοτικούς οίκους. Πρόκειται για βιβλία που αντιπροσωπεύουν την πλούσια λογοτεχνική, επιστημονική και καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας και φωτίζουν την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου, του Διαφωτισμού, του εικοστού αιώνα μέχρι και σήμερα.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός από τους προσκεκλημένους συγγραφείς και καλλιτέχνες, περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι τεσσάρων εκδοτικών οίκων : ” Πατάκης” “Εστία”, “Ίκαρος”, “Καλειδοσκόπιο”, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε επαγγελματική συνάντηση με Ρώσους εκδότες, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, στο χώρο της βιβλιοθήκης στο ελληνικό περίπτερο.

Το ελληνικό περίπτερο, διακοσίων τ.μ., είναι διακοσμημένο σε μοντέρνο μινιμαλιστικό στυλ στα παραδοσιακά ελληνικά χρώματα, λευκό και μπλε και περιλαμβάνει έναν χώρο για συναντήσεις, βιβλιοθήκη, αίθουσα ανάγνωσης με ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίζουν τα βιβλία και να ενημερωθούν για την ελληνική εκδοτική παραγωγή. Θα περιλαμβάνει επίσης, Παιδική Γωνιά που θα φιλοξενήσει έκθεση ελληνικού παιδικού βιβλίου, εικονογράφους, εργαστήρια και προβολές βραβευμένων ταινιών κινουμένων σχεδίων, αλλά και Φιλολογικό Καφενείο, όπου θα πραγματοποιηθούν πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις και προβολές, καθώς και έκθεση βιβλίων τέχνης από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει προβλεφθεί, τέλος ειδικός χώρος αφιερωμένος στον Καβάφη, υπό την επιμέλεια του Αρχείου Καβάφη- Ίδρυμα Ωνάση.

Στη Μόσχα θα ταξιδέψουν σημαντικοί συγγραφείς και εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτισμού για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των 30 περίπου εκδηλώσεων, το οποίο στοχεύει να αναδείξει το σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού μέσω της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών και της μουσικής. Το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επικεφαλής της ελληνικής πλευράς του αφιερωματικού «Έτους 2016 – Η Ελλάδα στη Ρωσία και η Ρωσία στην Ελλάδα», καθ. Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθ. Κώστας Γαβρόγλου.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια που θα γίνουν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 12:30, θα ακολουθήσει εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο με θέμα: «Γιατί Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί και προκλήσεις», με ομιλητές τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Πρόεδρο του ΕΙΠ, κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κώστα Γαβρόγλου. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο Κολλέγιο St. Cross του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, κ. Ανδρέας Φρυγανάς.

Πηγή: http://www.elru2016.gr/