Κωνσταντινουπολιτών μνήμες στα "Ρωμαίικα Σχολεία της Πόλης»

Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Σ.Ε.Ζ. και οι Εκδόσεις “Άγρα” παρουσιάζουν απόψε Τετάρτη, 9 Μαρτίου, στις 19.30, το φωτογραφικό λεύκωμα του Πάρι Πετρίδη «Τα Ρωμαίικα Σχολεία της Πόλης» στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δ.Σούτσου 46, Αμπελόκηποι , στάση Μετρό «Αμπελόκηποι»). Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τους Συνδέσμους Σχολείων Κων/πολης. Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Άγρα”.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι:

Θέμις Πάνου, ηθοποιός, Βραβείο α΄ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας
Πάρις Πετρίδης, φωτογράφος με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης του οίκου «Άγρα»
Τους εισηγητές θα παρουσιάσει ο Νίκος Κόλμαν, πρόεδρος του Σ.Ε.Ζ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το φωτογραφικό λεύκωμα “Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης” συγκεντρώνει 37 φωτογραφίες από τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης τραβηγμένες το 2006 και το 2007. Η ιδιοτυπία του φωτογραφικού εγχειρήματος, πέρα από τη σημασία της καταγραφής, έγκειται στην πολύ σύγχρονη φωτογραφική ματιά στην αποτύπωση χώρων με μεγάλη ιστορία και συναισθηματική φόρτιση. Οι παλαιοί χώροι και τα αντικείμενα απ’ το μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν μέσα μια εξαιρετική σύγχρονη φωτογραφική προσέγγιση.

“Αντικρίζοντας γιά πρώτη φορά τα υπό λειτουργία ρωμαίικα σχολεία της Πόλης τον Ιούλιο του 2006, ένιωσα δέος. Κτισμένα στο τελευταίο τέταρτο του δεκάτου ενάτου αιώνα από την τότε ακμάζουσα ελληνορθόδοξη διασπορά υπερασπίζονται, με συγκινητική αξιοπρέπεια, τον αστικό-κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους απέναντι σε μιά αδήριτη πραγματικότητα. Επέστρεφα τακτικά σ’ αυτούς τους τόπους λιτής μεγαλοπρέπειας μέχρι τον Ιούλιο του 2007, για να βρεθώ κάθε φορά στη δίνη της ίδιας πάντα αμφιθυμίας: η αποξένωση των άδειων χώρων, η γενναιοδωρία της αρχιτεκτονικής, η αρχοντιά που περισσεύει σε συνθήκες έλλειψης, η φθορά των αντικειμένων και η επιμονή τους να υπάρξουν ως αξίες χρήσης, η εκπαίδευση που εξακολουθεί να κοινωνείται με όλες τις αισθήσεις, η απώλεια και η καθησυχαστική βεβαιότητα πως σπίτι μας είναι εκεί όπου το νόημα δεν έχει διαρραγεί. Τεκμήρια εθνικής ιστορίας ή στοιχεία από την εποχή του πραγματικού, χαμένες πατρίδες ή χαμένη παιδεία, σε κάθε περίπτωση, η βουβή καταγραφή που ακολουθεί είναι μια ακρόαση της μνήμης μας, μια ματιά στις γραμμές του χεριού μας.”

(από τον πρόλογο του φωτογράφου)

prosklhsh