Οι ταινίες της εβδομάδας

Ούτε μία, ουτε δύο, ούτε τρεις… Επτά είναι οι νέες ταινίες που θα προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου (από την Πέμπτη 3/3):

Περιπέτειες, animation, κωμωδίες, κοινωνικά δράματα συνθέτουν ένα μωσαϊκό επιλογών.

Victoria

Η Βικτόρια είναι μία νεαρή Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Έχει βάλει τα όνειρά της στην άκρη και εργάζεται ως σερβιτόρα για ελάχιστα χρήματα. Όταν γνωρίσει μία παρέα νεαρών Βερολινέζων θα μπλέξει σε μία ληστεία, όπου τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Κάπως έτσι εκτυλίσσεται η παραληρηματική Victoria του Γερμανού Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα ηλεκτρισμένο μονοπλάνο 144 λεπτών με εξαιρετική φωτογραφία από τον Νορβηγό Στούρλα Μπραντθ Γκρέβλεν (Rams). Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Λάια Κόστα εντυπωσιάζει στον ρόλο της Βικτόρια, ενώ με τη χρήση του μονοπλάνου και την κινηματογράφηση του νυχτερινού Βερολίνου, η ταινία αποτυπώνει τη νεανική ορμή σε μία Ευρώπη που ξοδεύει τα όνειρα των παιδιών της.

Ζωούπολη

Η Τζούντι Χοπς φεύγει από τη μικρή πόλη όπου ζει για να γίνει αστυνομικός στη Ζωούπολη. Η ζωή της εκεί δεν είναι τόσο εύκολη και η Τζούντι θα κληθεί να αποδείξει την αξία της και να βρει ένα αγνοούμενο θηλαστικό, με τη βοήθεια του πονηρού, Νικ, μιας αλεπούς. Με χιούμορ και μυστήριο, η Disney, στρέφεται κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων, δημιουργώντας μία ταινία που θα απολαύσουν τα παιδιά, αλλά θα αρέσει και στους μεγάλους. Στην καρδιά της ταινίας, οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες: η λαγουδίνα Τζούντι και η αλεπού Νικ. Σε σκηνοθεσία των έμπειρων Μπάιρον Χάουαρντ (Μαλλιά Κουβάρια), Ριτς Μουρ (Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα) και Τζάρεντ Μπους (Οι Υπερέξι).

Καύση

Μερικά χρόνια μετά τα «45 Τετραγωνικά» που είχαν αποσπάσει ιδιαιτέρως θετικά σχόλια, ο σκηνοθέτης Στράτος Τζίτζης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μία ταινία βασισμένη σε θεατρικό έργο του ίδιου. Πέντε άτομα συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τον νεκρό φίλο τους: θα επιλέξουν την ταφή ή την καύση; Την ίδια στιγμή, η Αθήνα συγκλονίζεται από ταραχές και εντάσεις και μυστικά δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ενδιαφέρουσα ματιά στην Ελλάδα του σήμερα, με τον σκηνοθέτη να μιλά για το τέλος μιας εποχής ιδεολογιών. Η λιτότητα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και το ίδιο το υλικό εμποδίζουν την ταινία να ξεφύγει από τον θεατρικό χαρακτήρα της. Καλές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές με τη Γωγώ Μπρέμπου και τον Γιώργο Χρανιώτη να ξεχωρίζουν.

Το Λονδίνο Έπεσε

Μετά το «Olympus Has Fallen», οι Τζέραλντ Μπάτλερ, Άαρον Έκχαρτ και Μόργκαν Φρίμαν επέστρεψαν για τη συνέχεια, που βρίσκει τον πρόεδρο των ΗΠΑ αποκλεισμένο στο Λονδίνο μετά από μεγάλης έκτασης τρομοκρατική επίθεση. Η πολιτική βγαίνει από το παράθυρο, καθώς η ταινία επιχειρεί να εξηγήσει τη στάση τόσο των τρομοκρατών, όσο και του αμερικανού προέδρου, χωρίς να καταφέρνει τίποτα από τα δύο. Όσοι επιθυμούν να δουν πάντως μία χορταστική περιπέτεια, θα απολαύσουν εκρήξεις, μάχες και κυνηγητά στους δρόμους του Λονδίνου σε μία υπερπατριωτική αμερικάνικη ταινία. Γυρισμένο από τον Μπαμπάκ Νατζάφι (Sebbe).

Ο Μπαμπάς Γύρισε

Ο Μπραντ επιθυμεί διακαώς την αναγνώριση από τα παιδιά της νέας του συζύγου. Εκεί που κοντεύει να τα καταφέρει, εμφανίζεται ο πρώην σύζυγος και πατέρας των παιδιών, ο οποίος είναι πολύ πιο cool από τον ίδιο. Ο Μπραντ αισθάνεται να απειλείται καθώς ο Ντάστι φαίνεται αποφασισμένος να κερδίσει πίσω την οικογένειά του. Γουίλ Φέρελ και Μαρκ Γουόλμπεργκ συναντιούνται ξανά επί της οθόνης -μετά το «Μπάτσοι από τον Πάγκο» του Άνταμ ΜακΚέι- σε μία κωμωδία που δεν προκαλεί ιδιαίτερα το γέλιο. Ανδρικός ανταγωνισμός και εφηβικό χιούμορ χαρακτηρίζουν την ταινία, η οποία διαθέτει κάποιες καλές στιγμές. Φέρελ και Γουόλμπεργκ τα καταφέρνουν αρκετά καλά, χωρίς κάποιος από τους δύο να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.
Το 5ο Κύμα

Μετά από επίθεση εξωγήινων που έρχεται κατά κύματα, η Γη μένει πληγωμένη να περιμένει το 5ο -θεωρούμενο ως τελειωτικό- χτύπημα, το 5ο Κύμα. Η ζωή της έφηβης Κάσι ανατρέπεται εν μία νυκτί. Όταν χάσει τον αδελφό της, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για να τον βρει με τη βοήθεια ενός μυστηριώδους νεαρού. Στην παράδοση των ταινιών που βασίζονται σε βιβλία νεανικής λογοτεχνίας (όπως οι Αγώνες Πείνας και το Twilight) έρχεται η ταινία του Τζέι Μπλέικσον, η οποία θυμίζει περισσότερο τις κακές στιγμές του Twilight, παρά τις καλύτερες των Αγώνων Πείνας. Με ένα σενάριο γεμάτο απιθανότητες, αδύναμους χαρακτήρες και κακές ερμηνείες, η ταινία δεν είναι το απολαυστικό εφηβικό μπλοκμπάστερ που θα περίμενε κανείς.

Λουλούδια

Η καθημερινότητα της Άνε, μιας 40χρονης γυναίκας παγιδευμένης σε έναν άχρωμο γάμο, ανατρέπεται απροσδόκητα όταν μια ανθοδέσμη παραδίδεται στην πόρτα του σπιτιού της. Προς μεγάλη της έκπληξη, τα λουλούδια θα συνεχίσουν να φτάνουν κάθε εβδομάδα, πάντοτε την ίδια ημέρα και ώρα, και πάντοτε ανώνυμα. Ποιος είναι ο αινιγματικός αποστολέας και τι θέλει άραγε από εκείνη; Μερικά άνθη με μυστηριώδη προέλευση εισβάλλουν, επίσης απροειδοποίητα, στις ζωές της Τέρε και της νύφης της, Λούρδης, καθώς ένας άγνωστος αφήνει κάθε εβδομάδα μια ανθοδέσμη στη μνήμη ενός ανθρώπου σημαντικού γι’ αυτές, περιπλέκοντας την ήδη δύσκολη σχέση τους. Η ταινία υπήρξε επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.