Την άφιξη του κουαρτέτου περιμένει η Αθήνα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης με στόχο την επιστροφή τους στην ελληνική πρωτεύουσα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη χθες ο “μυστικός δείπνος” των δανειστών στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες σχετικά με την έκβασή του είναι περιορισμένες ενώ σύμφωνα με το Βήμα φαίνεται πως οι θεσμοί ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό.

Συγκεκριμένα 3 δισ. ευρώ χωρίζουν Κομισιόν και ΔΝΤ. Μάλιστα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις αναλύσεις του ΔΝΤ κρίνοντας πως αν ρίξουν τον πήχη θα πρέπει ή να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα ή να γίνει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. “Αγκάθι” παρέμενε και το εάν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ. Πλέον, όπως μεταδίδει το Βήμα οι δανειστές πετούν το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά έχοντας μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά.

Μιλώντας, πάντως, χθες στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.