Το τελευταίο αντίο σε μια μεγάλη κυρία του θεάτρου

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου και απλός κόσμος αποχαιρέτησαν στο Κοιμητήριο του Βύρωνα την μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Άννα Συνοδινού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνόδευσαν την σπουδαία ηθοποιό στην τελευταία της κατοικία, η Ζωή Λάσκαρη, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Φώτης Μεταξόπουλος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Κώστας Πρέκας, ενώ – εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Απόστολος Κακλαμάνης.

Αρχοντική, σεμνή, παθιασμένη με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 και πλέον χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Άννα Συνοδινού «έσβησε» σε ηλικία 89 ετών την περασμένη Πέμπτη (7/1) στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στην Κυψέλη που νοσηλευόταν εδώ και πολύ καιρό.

Σπουδαία τραγωδός, ηθοποιός με σπάνιο μέταλλο φωνής που έβγαινε από τα βάθη της ψυχής της, προσωπικότητα χαρισματική, γυναίκα με ισχυρή θέληση και πείσμα, όσο λίγοι, η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της όχι μόνο τη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή. Με την «αναχώρησή της» το ελληνικό θέατρο δεν χάνει μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριές του, αλλά και μία ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα που έγραψε τη δική της ιστορία και μέσα από τη πολιτική της δραστηριότητά προσέφερε στην κοινωνία και τον πολιτισμό.