Ο Άντονι Μάρα στην Αθήνα για το «Athens Prize for Literature 2014»

Το φαβορί για το βραβείο «Athens Prize for Literature 2014», για το μυθιστόρημά του «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων»,  είναι ο Αμερικανός  Άντονι Μάρα, όπως προδίδει και η αναπάντεχη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση του Αχ. Κυριακίδης από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι ήδη πολυβραβευμένο στο εξωτερικό

Ο αμερικανός συγγραφέας θα παραστεί στην απονομή του βραβείου την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Θα παραβρεθεί επίσης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), καλεσμένος των εκδόσεων “Ικαρος”. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου Αχιλλέα Κυριακίδη και τον φιλόλογο, κριτικό λογοτεχνίας Αριστοτέλη Σαϊνη, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Η επίσκεψη του Άντονι Μάρα στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι για τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ο Μάρα έχει ήδη τιμηθεί το 2012 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Whiting Writers’ Award, βραβείο που έχουν λάβει στο παρελθόν μεταξύ άλλων, ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας και ο Τζέφρυ Ευγενίδης, ενώ το βιβλίο ήταν υποψήφιο και για το National Book Award 2013.
Τα υπόλοιπα βιβλία της λίστας

Το μυθιστόρημα του Μάρα πέρασε στη μικρή λίστα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο μαζί με την «Παιδική ηλικία του Ιησού» του Τζ. Μ. Κούτσι, το «Ναρκόπολις» του Ινδού Τζιτ Θαχίλ, την «Επιχείρηση Ζάχαρη» του Ιαν Μακ Γιούαν, τον «Φάρο» της Αλισον Μουρ, το «Αρχαίο φως» του Τζον Μπάνβιλ, το «Ενας διακριτικός ήρωας» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, την «Κίτρινη κορδέλα» του Κέβιν Πάουερς, το «Τανγκό της παλιάς φρουράς» του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε και το «Παιδί του ξένου» του Αλαν Χόλινγκχερστ. Κι όπως όλα δείχνουν, η κριτική επιτροπή του περιοδικού «Δέκατα», αποτελούμενη από τους Α. Βιστωνίτη, Θ. Γρηγοριάδη, Σ. Νικολαΐδου, Κλ. Σωτηριάδου και Κ. Χαρπαντίδη, προτίμησε το στοχαστικό, αντιπολεμικό έργο του Μάρα, το οποίο εγκαινίασε πέρσι την ξένη σειρά των εκδόσεων «Ικαρος» γνωρίζοντας αμέσως θερμή υποδοχή τόσο από την κριτική όσο και από το αναγνωστικό κοινό.

Πηγές: ΤΟ ΒΗΜΑ, enet.gr