Θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Χαβάης για την ταινία «Αλόχα»

Θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Χαβάης ξέσπασε για την ταινία «Αλόχα» της Sony Pictures, πριν ακόμα ξεκινήσει η προβολή της.

Ο λόγος είναι η χρήση του χαιρετισμού «αλόχα» στην ταινία, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι , είναι ασέβεια σε βάρος του τοπικού πολιτισμού.

Ο Γουόλτερ Ράιτ, ντόπιος κάτοικος του νησιού Μικάι και ακτιβιστής, δήλωσε πως “χρησιμοποιούν για τίτλο το Αλόχα, μία ιερή λέξη μας αλλοιώνοντας τη σημασία της … και πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα από αυτό”.

Η ακτιβίστρια Τζάνετ Μοκ, με δηλώσεις της στο MSNBCΣ, τονίζει πως “στα χαβανέζικα, το Αλόχα δεν είναι ένας απλός χαιρετισμός. Έχει πολλές έννοιες, συμπεριλαμβανομένων, της αγάπης, της συμπόνιας, της συγχώρεσης και της επιείκειας. Προέρχεται από δύο λέξεις το ‘αλό’ που σημαίνει το μπροστινό μέρος του ανθρώπινου σώματος και το ‘χα’, που είναι η αναπνοή. Όταν συναντάμε κάποιον, με τον χαιρετισμό Αλόχα ανταλλάσσουμε την πνοή της ζωής”, επισημαίνει.

Ο Τι Καουίκα Τένγκαν, Πρόεδρος του τμήματος εθνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης σημειώνει πως το τρέιλερ είναι ένα δείγμα «τυπικού Χόλυγουντ», όπου «η Χαβάη είναι το καταπράσινο φόντο της φαντασίωσης των λευκών. Έχει πιστωθεί σε αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους που έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, σε ένα σύνθημα”.

Η ταινία του Κάμερον Κρόου, με πρωταγωνιστές τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τη Ρέιτσελ Μακ Άνταμς και την Έμα Στόουν, κάνει πρεμιέρα στην Χονολουλού και περιγράφει μία ιστορία αγάπης η οποία εκτυλίσσεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση.