Σύσκεψη το μεσημέρι στο Μαξίμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα διεξαχθεί στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην σύσκεψη θα μετέχει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σημειώνεται πως με τη λίστα με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στους θεσμούς στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup 20ής Φεβρουαρίου, ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2015 αναθεωρήθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευτεί ότι όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις θα τιμηθούν και ότι όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν.

Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις, κάθε μία χωριστά, με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να εξασφαλιστούν οι ελάχιστα αποδεκτές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους και για να προωθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Αν και Ε.Ε. και ΔΝΤ επιμένουν να προβλέπουν πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα 22,3 δισ. ευρώ έως το 2020 η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλειοδοτών είναι μειωμένος.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, «οι προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν ερασιτεχνικά, με συμβόλαια που ακροβατούν νομικά, με πολλά από τα οποία να έχουν ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού», ενώ σημειώνεται πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να τοποθετεί τις ιδιωτικοποιήσεις σε υγιή βάση, τόσο από νομική όσο και από την άποψη της ενσωμάτωσής τους σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης».

Στο κείμενο μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζεται πως η διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων έχει ανανεωθεί, ενώ η διαδικασία διαγωνισμών η οποία διεκόπη από τις εκλογές έχει ξανά ξεκινήσει όπως π.χ. στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ο κ. Δραγασάκης, απαντώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρου Θεοδωράκη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του OΛΠ ανέφερε ότι εξετάζεται ένα κοινοπρακτικό σχήμα με τη συμμετοχή του Δημοσίου και όχι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του OΛΠ.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της γερμανικής Fraport, προκειμένου να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για την αναθεώρηση βασικών όρων του διαγωνισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.