Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό, όχι άνευ όρων συνθηκολόγηση

Να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια για να μπει τέλος στην λιτότητα κάλεσε την αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. «Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία».

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα που τα προηγούμενα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου» είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία πέντε χρόνια να πουν πια μεταρρύθμιση έκαναν για το καλό της χώρας και ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί ξέχασε την μνημονιακή υποχρέωση για τις άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τον έλεγχο για τη φοροδιαφυγή.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα. «H στρατηγική μας αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας & αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων», υποστήριξε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε την εικόνα επιτυχίας που είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ήταν στο επίπεδο που είχε ανακοινωθεί (σημείωσε ότι βρισκόταν μόλις στο 0,3%), τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια (παρατήρησε ότι η προηγούμενη ρύθμιση για τις 100 δόσεις απέδωσε μόλις 70 εκατ. ευρώ σε πέντε μήνες, ενώ η ρύθμιση εξπρές έβαλε στα ταμεία 100 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα), η δανειακή σύμβαση έληγε εντός στενών χρονικών περιθωρίων με κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτες οι τράπεζες και οδηγώντας σε πρωτοφανή οικονομική ασφυξία τη χώρα.

Παρά ταύτα, όπως είπε, η κυβέρνηση κατάφερε να φθάσει στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, να μειώσει το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, να αντικαταστήσει την 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη με τη λίστα μέτρων που καταρτίζει και θα εφαρμόσει με δική της ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε, δε, ότι η χώρα συνεχίζει να αποπληρώνει το χρέος της από τα έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς την καταβολή δόσεων του προγράμματος, από το καλοκαίρι του 2014.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, ο νόμος για τις 100 δόσεις,το σ/ν για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Είναι Μνημόνιο η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφ. ταμεία, η άρνηση να αυξήσουμε το ΦΠΑ; Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Για να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα, η μοναδική χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της «αν και κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή».

Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, είπε ο πρωθυπουργός, λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. «Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση και κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν στηρίζει την εθνική προσπάθεια ή αν θέλει να είναι φερέφωνο ακραίων πολιτικών κύκλων και οικονομικών συμφερόντων. Επιπλέον, ζήτησε από την αντιπολίτευση να δηλώσει εάν ψηφίζει τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις. Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει και υπογράφει νέο μνημόνιο ή αν θα ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως λέει, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο, ενδεικτικές της στρατηγικής σύγχυσης στην οποία βρίσκεται η ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός, τέλος, επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκαν υπάλληλοι του δημοσίου επειδή δεν τους επέτρεψαν να ελέγξουν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στη «λίστα Λαγκάρντ».