Θα στηρίξουμε αλλά όχι ο,τιδήποτε - Ξαναβάζετε την χώρα σε μνημόνιο

Η ΝΔ θα στηρίξει αλλά δεν θα στηρίξει ο,τιδήποτε, υπογράμμισε, μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο της έκτακτης συζήτησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. «Ο κ. Τσίπρας κάνει θέατρο με εικονική διαπραγμάτευση. Θα στηρίξουμε, αλλά δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε. Αν γυρίσετε την χώρα σε ύφεση δεν μπορούμε να στηρίξουμε νέο κύκλο θυσιών. Οδηγείτε την χώρα ολοταχώς στην ύφεση με την ασφυξία που προκαλέσατε. Εμείς πληρώναμε, εσείς τάζετε» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς  προσθέτοντας ότι «αν είχαμε δημοκρατία θα έπρεπε να είχατε φέρει τη συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή».

«Έκτακτη ενημέρωση στη Βουλή φανερώνει αδιέξοδο ή πανικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξανέμισε τα πλεονάσματα και οδήγησε σε μείωση των εσόδων. Ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τη Βουλή για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για επέκταση της δανειακής σύμβασης επειδή φοβάται την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτήθηκε αν συμφωνούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρόμια και μίλησε για θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης που το κόστος του θα κληθεί να το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Όσον αφορά στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε τα διπλάσια ενώ για τη ρύθμιση των 70 και 100 δόσεων επεσήμανε ότι είναι μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα εκτός μνημονίου, όπως και η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.

«Χτυπάτε εμάς που δεν ασκούμε την διακυβέρνηση για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Δεν κυβερνάτε, κι η χώρα βουλιάζει. Επιτέλους κυβερνήστε» είπε. Διερωτήθηκε, αμέσως μετά, μήπως συγκάλεσε απόψε την Βουλή για να καταστήσει την αντιπολίτευση «συνυπεύθυνη για μια πιθανότατη ρήξη που οδηγείτε τη χώρα». Και σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «εμείς είχαμε προτεραιότητα να δίνουμε συντάξεις, να έχουμε και να δίνουμε και όχι να τάζουμε και να μην έχουμε». Ακόμη είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε για πρώτη φορά, επισήμως, με αποτίμηση του ποσού, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο.

«Μας ξαναβάζετε σε νέο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς προς τον Πρωθυπουργό. «Πηγαίνατε να πάρετε λεφτά χωρίς μνημόνιο και υπογράψατε μνημόνιο χωρίς να πάρετε λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μην μας οδηγήσετε σε στάση πληρωμών. Η στάση πληρωμών είναι πιστωτικό γεγονός και θα στοιχίσει στη χώρα. Εκεί μας βρίσκετε 100% αντίθετους. Μην οδηγήσετε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός.»

«Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε. Θα στηρίξουμε να μην πάει η χώρα στα βράχια, αλλά εσείς είσαστε κυβέρνηση. Ευθύνη είναι να κρατήσετε την Ελλάδα όρθια. Ότι έχετε κάντε το γρήγορα. Μην ψάχνετε για συνενόχους», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.