Ο κατάλογος των προτάσεων των ελληνικών μεταρρυθμίσεων αλλά και το αίτημα του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης δια μέσου τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε το Euro Working Group. Η συζήτηση, που ήταν ένα πρώτο crash test για την νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, διαρρέεται από πηγές τόσο προσκείμενες στην ελληνική πλευρά όσο και στους πιστωτές, ότι κύλησε «σε πολύ καλό κλίμα» ενώ σημειώνεται ότι επιτεύχθηκε και «πρόοδος» χωρίς όμως να ανακοινώνεται κάτι συγκεκριμένο ούτε να υπάρχει κάποια απόφαση.
Αν και δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, είναι ξεκάθαρο ότι επί τάπητος τέθηκε ο κατάλογος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις και αν χρειαστούν αλλαγές αυτές να γίνουν τάχιστα, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς, αυτοί να γνωμοδοτήσουν γραπτώς και τελικά να οργανωθεί συνεδρίαση του Eurogroup για την τελική έγκριση το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ως πιθανότερη ημέρα για την κατάθεση της τελικής εκδοχής του ελληνικού καταλόγου ή πραγματοποίησης του νέου έκτακτου Eurogroup εμφανίζεται η Δευτέρα.
Στο Euro Working Group συζητήθηκε, κατά πληροφορίες, και το κατεπείγον αίτημα που απέστειλε γραπτώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για επιστροφή 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – EFSF, το οποίο επιστράφηκε «κατά λάθος», όπως συνειδητοποίησε και η ελληνική κυβέρνηση μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά από σχετική παρατήρηση από τις Βρυξέλλες, χωρίς τίποτε περισσότερο επ’ αυτού του λάθους να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής. Για να εγκριθεί η επιστροφή του ποσού αυτού θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία και κρίσιμης σημασίας είναι το σε ποιόν φορέα θα δοθούν τα χρήματα, καθώς αν δοθούν στο ΤΧΣ δεν θα μπορεί να τα αξιοποιήσει το Δημόσιο για κάλυψη επειγουσών αναγκών ρευστότητας.
Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι το Euro Working Group τάχθηκε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας επιστροφής του ποσού στο ελληνικό ΤΧΣ. Εντούτοις, για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός από τα τεχνικής φύσης ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Eurogroup, η οποία, όπως φαίνεται, θα συνδεθεί και αυτή με την έγκριση της τελικής λίστας μεταρρυθμίσεων. Προς το παρόν, το αίτημα, όπως προβλέπει και η διαδικασία, μεταβιβάστηκε από το Euro Working Group στον EFSF.
Η κυβέρνηση φέρεται να προσδοκά ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων θα εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup θα μπορέσει να δώσει το πράσινο φως τόσο για την εκταμίευση των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, όσο και για την επιστροφή των 1,2 δις έτσι ώστε, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά καταβληθούν μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου να πάρει μια βαθιά ανάσα από πλευράς χρηματοδοτικής ασφυξίας. Αν και συνεχίζει τις προσπάθειες για πιο σύντομη χορήγηση της επιστροφής του 1,2 δις ευρώ που έφτασε «κατά λάθος» στον EFSF, όλα δείχνουν ότι οι πιστωτές συνδέουν και τα δύο ποσά.
Το κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» που διαμορφώθηκε μετά από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ενισχύθηκε τόσο από την επιστολή Ντάισελμπλουμ για το 1,2 δις ευρώ αλλά και από τις δηλώσεις του ιδίου ότι υπάρχει «πρόοδος» στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές ήρθαν να «παγώσουν» οι πληροφορίες τραπεζικών κύκλων σύμφωνα με τις οποίες ο Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με επιστολή του συστήνει στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν το όριο έκθεσής τους στην έκδοση εντόκων γραμματίων, για προληπτικούς λόγους. Αν και η κίνηση αυτή, κατά τους ίδιους κύκλους, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ήδη από την Τετάρτη 18 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να μετατρέψει σε νομικά δεσμευτικές αποφάσεις τις προειδοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες για τα έντοκα γραμμάτια, είναι αναμφισβήτητο ότι έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και βάζει πραγματικά το «μαχαίρι στο λαιμό» της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα «δύσκολα» για την ελληνική κυβέρνηση όμως δεν περιορίζονται στις διαβουλεύσεις. Όπως διέρρεαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στον κατάλογο μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, προκειμένου να δοθεί «πράσινο φως» θα πρέπει ενταχθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για το ασφαλιστικό, δηλαδή δύο θέματα που η κυβέρνηση θα ήθελε να αφήσει για αργότερα καθώς ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και εσωκομματικό ακροατήριο. Το Μαξίμου συνεχίζει να διαμηνύει ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων θα περιέχει μόνο διαρθρωτικά μέτρα και όχι υφεσιακά. «Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη, όχι για λόγους δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά για λόγους ορθολογισμού», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ήδη, έντονη είναι η εσωκυβερνητική τρικυμία για το αν θα «έρθει» στο κοινοβούλιο η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (δηλαδή η παράταση της δανειακής σύμβασης) και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μετά την γνωστοποίηση από κύκλους του Μαξίμου ότι η συμφωνία θα παρουσιαστεί τελικά στην Βουλή.