Μαξίμου: Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχει υπογραφή Βαρουφάκη και θα έρθει στη Βουλή

Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εκεί θα καταδειχθεί ότι καμία δέσμευση δεν υπάρχει και απλά δίνεται ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια συμφωνία που ακύρωσε το email Χαρδούβελη θέτοντας μια εθνική μεταρρυθμιστική ατζέντα, αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιδιώκοντας να δώσουν τέλος στη σχετική συζήτηση.

Το πρωί της Τετάρτης προηγήθηκε σφοδρή τηλεοπτική αντιπαράθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανάμεσα στον Αλέξη Μητρόπουλο και την Ντόρα Μπακογιάννη κατά την οποία ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αμφισβήτησε ανοιχτά ότι η παράταση του προγράμματος έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και επανέλαβε την άποψή του ότι σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο κείμενο, δηλαδή η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν πρέπει να περάσει από τη Βουλή για να μην έχει το κύρος ενός νόμου και να δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά από αυτήν την αντιπαράθεση, η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αμφισβήτηση αυτή που διατυπώθηκε από τον κ. Μητρόπουλο και που εκφράζεται και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ερωτήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον Πρωθυπουργό ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης και ποιο είναι το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρει ότι τα όσα δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος «είναι χαρακτηριστικά της οργανωμένης προσπάθειας πολιτικής εξαπάτησης της κοινής γνώμης στην οποία εξακολουθεί να επιδίδεται η κυβέρνηση ακόμη και μετά την τελετή υποστολής της σημαίας της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έγινε χθες στο Βερολίνο, μέσα στο κτήριο της Καγκελαρίας». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «το κείμενο που υπέγραψαν παραπέμπει στην αρχική σύμβαση και ρητά στο μνημόνιο και την αξιολόγηση της τρόικας καθώς και σε όλο το νομικό καθεστώς της αρχικής σύμβασης». «Αν ο κ. Μητρόπουλος δεν μπορεί να λύσει τις απορίες του ρωτώντας τον κ. Βαρουφάκη, ευχαρίστως να τον βοηθήσουμε να καταλάβει για να λέει λιγότερες ανακρίβειες», καταλήγει.