«Χαραμάδα» χρηματοδοτικής ανάσας - Το «λάθος» του 1,2 δις €

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Έλληνες εκπροσώπους και στους εκπροσώπους των θεσμών, με επίκεντρο την οριστικοποίηση της τελικής κοστολογημένης και λεπτομερούς λίστας μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζει η Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, η κ. Αντρέεβα άφησε να εννοηθεί ότι οι επαφές αυτές γίνονται τόσο στις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με εντατικούς ρυθμούς.

Απέφυγε όμως να επιβεβαιώσει αν επίκειται συνεδρίαση του Euro Working Group την Τετάρτη για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, μία πληροφορία που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Στην ίδια συνεδρίαση του Euro Working Group, εφόσον γίνει τελικά την Τετάρτη, θα εξεταστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και το «λάθους» που εντοπίστηκε όσον αφορά στην μεταφορά των χρημάτων του ΤΧΣ στον EFSF, το οποίο αποτελεί, πιθανώς, την σημαντικότερη εξέλιξη όσον αφορά στην χρηματοδότηση της χώρας και ήρθε στο φως της δημοσιότητας δια της επιστολής του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και στον EFSF.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, καλείται το Euro Working Group να εξετάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή από τον EFSF ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο, όπως αναφέρει τουλάχιστον το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, «κατά λάθος» από το ΤΧΣ.

Κατά πληροφορίες, το «λάθος» έγινε αντιληπτό στην ελληνική κυβέρνηση μετά από πληροφόρηση που είχε από κύκλους της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να έχει γίνει σαφής η ακριβής ροή των πραγμάτων.

Για το «λάθος» ενημερώθηκε άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε όλη την γραφειοκρατική δουλειά για τον εντοπισμό του «λάθους» και για την κατάθεση αιτήματος. Όπως διαπιστώθηκε είχαν επιστραφεί στον EFSF ομόλογα από το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, κατά 1,2 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό,τι έπρεπε, με βάση και την σχετική απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για χρήματα που ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ που είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων και δεν σχετίζονταν με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται η παραίτηση την Δευτέρα το βράδυ, από την προεδρία, του ΤΧΣ του Χρήστου Σκλαβούνη, η οποία υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και έγινε δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες, δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη με το «λάθος» αυτό. Επίσης, δημοσιογραφικοί κύκλοι επεσήμαιναν ότι η αντίδραση Ντάισελμπλουμ και μάλιστα υπό την μορφή της κατεπείγουσας επιστολής έρχεται λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου εκτιμάται ότι το θέμα θίχτηκε.

Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει ανάλογο αίτημα στον EFSF και το ΔΣ του Ταμείου να πάρει την τελική απόφαση, αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το 1,2 δις ευρώ να επιστρέψει στην Αθήνα. Το κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να επιστρέψει απευθείας στο Δημόσιο, κάτι που θα πρέπει να γίνει πιθανότατα στο πλαίσιο κάποιου είδους πολιτικής απόφασης, γιατί αν επιστραφεί στο ΤΧΣ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δημόσιο.

Οι αποφάσεις, τυπικά, για το 1,2 δις θα κριθούν στην συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ – αναλόγως του πως θα κυλήσει η συγκεκριμένη συνεδρίαση και όσον αφορά στην λίστα μεταρρυθμίσεων της Αθήνας – θα κριθεί και η τύχη του 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης επί των ελληνικών ομολόγων, τα οποία ζητά η Αθήνα για να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες από την ΕΚΤ.  Αν το Euro Working Group αποφανθεί θετικά για την λίστα και γνωμοδοτήσει ανάλογα στο Eurogroup, θεωρείται ότι έρχεται πολύ πιο κοντά μια θετική απόφαση και του Eurogroup που θα «ξεκλειδώσει» αυτό το 1,9 δις, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί με αυτά τα δύο ποσά να πάρει χρηματοδοτικές ανάσες.