«Ειλικρινή συζήτηση σε καλό κλίμα» είχαν Μητσοτάκης-Ερντογάν - Μία ώρα κράτησε η συνάντηση

Ειλικρινή συζήτηση σε καλό κλίμα είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, με τη συνάντησή τους να κρατά το διπλάσιο του προγραμματισμένου.

Οι δύο ηγέτες Τουρκίας και Ελλάδας συναντήθηκαν για τρίτη φορά, σε ένα διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές κλίμα, υπό το νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι καταστροφικοί σεισμοί στη γείτονα έφεραν πιο κοντά τις δύο χώρες, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν: «Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια».

Τα λιγοστά πλάνα από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειχναν τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να χαμογελούν και να υπάρχει μια άνεση μεταξύ τους.

Οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για την επανεκλογή των δύο κυβερνήσεων στις πρόσφατες κάλπες.

Θερμή χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν
Θερμή χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν και έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.
Μητσοτάκης: Κι εμείς έχουμε νέα ομάδα πια στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν μια καλή επαφή.
Την ίδια στιγμή, όταν ο Ιμπραήμ Καλίν εισήλθε στον χώρο της συνάντησης έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. «Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Άννα-Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κράτησε παραπάνω του προγραμματισμένου, ακυρώθηκε το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος κάθονται σε διπλανές θέσεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, επομένως θα μιλήσουν εκεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολαφ Σολτς