Μarket Pass, φοροελαφρύνσεις, μισθοί: Όλες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Βουλή-video

Ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένες κατοικίες από φυσικές καταστροφέςκαι αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

 

 

Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, για τη νέα τετραετία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στον τομέα της Οικονομίας.

«Εύχομαι καλή αρχή, καλή δύναμη στο έργο μας. Περίπου τέτοια εποχή το 2019 και από το ίδιο βήμα παρουσίαζα τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας. Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Για δεύτερη συνεχή φορά με αυξημένη δύναμη, ώστε να κάνουμε πράξη ένα σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλα ποσοστά στις κάλπες», τόνισε.

Συνεχίζεται το market pass, μόνιμο μέτρο το youth pass

Το πρώτο νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Συνεχίζεται το market pass, καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των περισσότερων νοικοκυριών», ανέφερε από το βήμα της Βουλής.

«Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών. Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο».

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1/1/2024

Από 1/1/24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Αύξηση οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ

«Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέσα στην τετραετία

Στόχος είναι να φτάσει στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέσα στην τετραετία, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από τη Βουλή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Επίσης, έκανε λόγο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Για τους συνταξιούχους

Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά στα τέλη του χρόνου από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η ετήσια αύξηση στις συντάξεις, αρχής γενομένης από το 2024, θα ξεπερνά το 3%, για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια. Επιπλέον, ανακοίνωσε απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από φαρμακευτικές δαπάνες.

Αναμόρφωση του ΕΣΥ

Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.

Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Για την Παιδεία, εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο ττης Τεχνολογίας. Είπε ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» υπογράμμισε.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους, όπως παρατήρησε, το κρατικό μονοπώλιο.

Όπως ακόμη επισήμανε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στη χώρα μας θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην προσχολική αγωγή.

Αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης – Οι εξοπλισμοί θα συνεχιστούν – Θα ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο

Αναφερόμενος σε σειρά άλλων μέτρων και στόχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, έως το 2030, στη μάχη της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας θα παράγεται, έως τότε, από ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε και τον μεγάλο στόχο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη στείρα άρνηση και θα προσέλθουν στον διάλογο.

Eξοπλιστικά προγράμματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν, όπως και ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Μίλησε ακόμη για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακόμη ξεκάθαρος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, για να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη». «Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία» επανέλαβε, «ακόμα κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».

EΥΔΑΠ και  ΕΥΑΘ 

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας στο σημείο αυτό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Καλά τα λέω κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και την ανάγκη μιας πολιτιστικής αναγέννησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φτιάξει τη δική της κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ επανέλαβε τον κυρίαρχο εθνικό στόχο για τη επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα «με τα αδέρφια τους στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας, δε, στον άνθρωπο, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με απόλυτη συνέπεια όλα τα σχέδια που εκπονήθηκαν για τα άτομα με αναπηρία, για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για το παιδί».

Παράλληλα, είπε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης θα πρέπει να αισθάνονται ίσοι και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Χριστιανούς, καθώς και τις ίδιες ευκαιρίες.

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους» είπε εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση σε ένα νεοφιλελεύθερο κράτος δικαίου και λέγοντας ότι δεν θα υποσχεθεί θαύματα, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά.

Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ, στη Βουλή, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η ρητορική της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Η δημοκρατική πολυφωνία σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει την κακοφωνία, είπε με νόημα. Κάλεσε ακόμη όλους να σεβαστούν τον κοινοβουλευτικό διάλογο και ζήτησε την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Αν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα δεν είναι διατεθειμένοι να μην βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια, ας μην την εμποδίσουν. Οφείλουμε να υπηρετούμε τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες» σημείωσε και κατέληξε: «Να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας και μαζί με τους πολίτες να ξεκινήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι προς την Ελλάδα του 2040».