Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου

Πρόσκληση να επισκεφθεί τη γερμανική Καγκελαρία στο Βερολίνο απηύθυνε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα (16/03) το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30 το μεσημέρι.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία την επόμενη Δευτέρα, 23 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών είχε διάρκεια 20 λεπτών και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Στη συζήτησή τους, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση και, για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε ως τόπος για να γίνει αυτό, το Βερολίνο, και όχι οι Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη (19/03) είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, η αξιολόγηση της τετράμηνης παράτασης και οι ελληνογερμανικές σχέσεις.  Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Βερολίνου με την Αθήνα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις τόσο για το ζήτημα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του χρέους, όσο και για εκείνο των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το Βερολίνο, πάντως, επιμένει ότι πρωταρχικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.