Σε ετοιμότητα η πυρηνική δύναμη της Ρωσίας

Αν και είχε υιοθετήσει σιωπηλή στάση για διάστημα 10 ημερών (από τις 5 Μαρτίου), ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Αντρέι Κοντράσοφ, μετά την προβολή την Κυριακή (15/3) του ντοκιμαντέρ για τα περυσινά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον “αν είχαν θέσει σε συναγερμό και τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας” λέγοντας: “Ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε και αυτό. Το είπα ανοιχτά στους ομολόγους μου ότι αυτή είναι ιστορικό μας έδαφος, με ρώσους πολίτες να μένουν εκεί, που ήταν σε κίνδυνο και δεν μπορούσαμε να τους εγκαταλείψουμε”.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Στο δρόμος προς την πατρίδα” ο ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως η ζωή του πρώην ουκρανού Προέδρου βρισκόταν σε κίνδυνο, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη την παρέμβαση της Μόσχας ύστερα από την ανατροπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει σχετικά: “Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί να αποκόψουμε την Κριμαία από την Ουκρανία έως τη στιγμή που ξεκίνησαν αυτά τα γεγονότα, η ανατροπή της Κυβέρνησης”. 

Ο ίδιος υποστήριξε πως πραγματοποιήθηκε μία «κλειστή» δημοσκόπηση μεταξύ των κατοίκων της Κριμαίας, σύμφωνα με την οποία το 75% του γενικού πληθυσμού επιθυμούσε την ένωση με τη Ρωσία.

Την Κυριακή, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από συνάντηση του Πούτιν με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό η λήψη τους είχε προηγηθεί της τελευταίας δημόσιας εμφάνισης του ρώσου Προέδρου, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, στις 5 Μαρτίου.

Να σημειωθεί πως έχουν αναβληθεί οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Πούτιν με τους ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ενώ  σχετικά με την παρατεταμένη εξαφάνισή του έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια, που θέλουν τον ρώσο Πρόεδρο να είναι άρρωστος ακόμη και νεκρός. Τέτοιου είδους υποθέσεις διαψεύδει το Κρεμλίνο, που υπογραμμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έρθει σε επαφή τη Δευτέρα με τον κιργίζιο ομόλογό του, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ.

Παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου, η αυστριακή εφημερίδα «Kurier» έγραψε την Κυριακή (15/3) ότι βιεννέζος ορθοπεδικός μετέβη στη Μόσχα προκειμένου να προσφέρει φροντίδα στον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος ταλαιπωρείται από πόνους στη μέση.