Επιχειρείται να τορπιλιστεί η συμφωνία και να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα

Τον ανησυχία του ότι οι δανειστές επιχειρούν να τορπιλίσουν την συμφωνία που επετεύθχη στο Eurogroup της 2οης Φεβρουαρίου για την παράταση του δανειακού προγράμματος για διάστημα τεσσάρων μηνών προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «επιχειρείται να τορπιλιστεί η συμφωνία πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου και να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα πριν απλωθεί το παράδειγμα και σε άλλες χώρες. Θέλουν να μας πνίξουν για να μην απλωθεί το παράδειγμα. Αυτή είναι η αλήθεια» και απηύθυνε έμμεση έκκληση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές λέγοντας με νόημα «πρέπει να τρέξουμε και να πιέσουμε για να υλοποιηθεί η συμφωνία».

«Αυτό που λέμε: Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα, μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις γιατί δεν την κρατάει κανείς, αλλά πρέπει να έχουμε χρονική και δημοσιονομική ανάσα» υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που έχει προκύψει στην κατάθεση των νομοσχεδίων για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια ο κ. Παπαδημούλης το απέδωσε στο γεγονός ότι οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τα νομοθετήματα της κυβέρνησης.

«Ο κ. Σταθάκης περιμένει δύο βδομάδες το OK για το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ακόμη περιμένουμε το OK» αποκάλυψε ο κ. Παπαδημούλης.

Ταυτόχρονα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «να λειτουργεί χωρίς χρωματιστά γυαλιά» και να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα. Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε τις αποφάσεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012 όταν ο Μάριο Ντράγκι έδωσε στην Αθήνα τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων και πέραν του ορίου τονίζοντας με νόημα «το ίδιο ζητούμε και τώρα».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εκνευρισμένος να την στάση που τηρούν οι εταίροι απέναντι στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «την ίδια ώρα που μας κατηγορούν ότι καθυστερούμε κάποιος μας πνίγει δημοσιονομικά!» και πρόσθεσε: «Γιατί; Γιατί θέλουν να παίξουν καθυστέρηση! Μην μας πνίγετε λοιπόν!».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «εισπράττουμε συμπεριφορά ως χώρα και ως κυβέρνηση οι οποίες συμπυκνούνται στην εξής άποψη: Πρέπει να εφαρμόσετε το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ε, αυτό δεν γίνεται» υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε ότι «αν πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα Σαμαρά τότε τι νόημα έχουν οι εκλογές;».

Καταλήγοντας, κατηγόρησε τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν έχει ακόμη σηκώσει το τηλέφωνο να ζητήσει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων από τον κ. Τσίπρα» και επέκρινε τη ΝΔ ότι δεν στήριξε την πρόταση Ντάισελμπλουμ για τμηματική εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης των 7 δισ. ευρώ.