ΠτΔ σε Μέρκελ: Η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη (Video)

Στο Προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη λίγο μετά τις 10:00 η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

Η κυρία Μέρκελ βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στην Ελλάδα. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης της παρέθεσε δείπνο στο σπίτι του και για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο με την ΠτΔ και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στις 12:30.

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-10/merkel-sakellaropoulou-proedriko.jpg.webp?resize=1170%2C585&ssl=1

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα»

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο. .

«Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την σύντομη προσφώνησή της προς την καγκελάριο Μέρκελ

«Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι», συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαροπούλου, ενώ, ευχαρίστησε την Γερμανίδα καγκελάριο για τη «διατήρηση των διμερών σχέσεων και την φιλοευρωπαϊκή σας στάση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις και κρίσης αλλά σας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχετε προσωπικά στην επίλυση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλλατε για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων που έβαλαν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Όμως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.

Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν διμερείς βάσεις και έχουν δυνατότητες επέκτασης κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-10/merkel-sakellaropoulou-proedriko-megaro-29-10-2021-1.jpg.webp?w=1170&ssl=1

Άνγκελα Μέρκελ: «Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη»

Ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε, για την υποδοχή.

Και όπως είπα όταν σας πρωτο-συνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσμτα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη.

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-10/mitsotakis-merkel-maximou.jpg.webp?resize=1170%2C585&ssl=1

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία  έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.