Έρχεται ο «Νέαρχος» - Η μοναδική περιοχή που θα χτυπήσει ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες μέρες θα κινηθεί ο καιρός και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Όπως προβλέπει η ΕΜΥ, στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά, βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 18 βαθμούς Κελσίου, στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά τους 23 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κρήτη ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος»

Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος -που έδωσε το όνομά του στο νέο κυκλώνα- υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.

Medicane – Τι σημαίνει μεσογειακός κυκλώνας

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω, εξηγεί για το φαινόμενο ο Σάκης Αρναούτογλου. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγιδοφόρα σύννεφα.

Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane (μεσογειακό κυκλώνα) παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχές.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, για σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικός παγετός.

Εύβοια

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα νότια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κρήτη, Κυκλάδες

Καιρός: Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα νότια και στην Κρήτη μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα δυτικά βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις, που το βράδυ στα Δωδεκάνησα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.