Απαντήσεις Χαρδαλιά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις πυρκαγιές: Η παραίτησή μου, είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Αντιμετωπίσαμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες - Οι εξηγήσεις για τα εναέρια μέσα

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία των συντακτών, που την παρακολουθούν, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε στις 14:00 και στο πλαίσιό της, ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να απαντήσει και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη διαχείριση των εστιών φωτιάς σε όλη τη χώρα την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως οι έκτακτες ενημερώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς, πραγματοποιούνταν χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και την ΕΣΗΕΑ.

Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Φανερά φορτισμένος συναισθηματικά ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε δε, πως η παραίτησή του, είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει φιλοδοξίες για πολιτική καριέρα, ούτε και προτίθεται να είναι υποψήφιος κάπου. Συντάχθηκε με τον κ. Μητσοτάκη σε ένα όραμα, για να προλάβουν επιχειρησιακά στην Ελλάδα, την κλιματική αποκλιμάκωση.

Τι είπε για την τεράστια πολυήμερη πυρκαγιά στη Εύβοια – Αντιμετωπίσαμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες – Οι εξηγήσεις για τα εναέρια μέσα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου», ενώ αναφέρθηκε και στο πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

Η κατάσταση στην Εύβοια είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή.

Αναφέρθηκε ακόμη στο χαμό του χειριστή μηχανήματος χθες στη Φωκίδα:. «Χθες χάσαμε έναν ακόμη μαχητή, χειριστή μηχανήματος, η σκέψη μας έιναι με την οικογένεία του, παραμένουμε σε επιφυλακή».

Ενδεικτικά κάποιες Ερωτήσεις & Απαντήσεις

«Γιατί δεν έβλεπαν πυροσβεστικά αεροπλάνα στον ουρανό»

Έχουμε 74 εναέρια μέσα. Υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα. Από αυτά τα 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αποτελούν συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις.

Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά.

Άρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή (σ.σ. δείχνει εικόνα με φωτιά μανιτάρι), ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8. Είναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου. Καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό φωτιών».

«Ήμασταν έτοιμοι τελικά για τις φωτιές;»

Στην ερώτηση του Νίκου Μαρουλίδη για το iefimerida.gr «Στις 15 Ιουνίου λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις μελλοντικές κρίσεις, σήμερα, μετά από όσα έγιναν, πόσο έτοιμοι ήμασταν τελικά;», ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ως εξής:

«Στις 15 Ιουνίου 80 εποχικά κλιμάκια είχαν αναπτυχθεί. Οι 2.500 εποχικοί από τις 5 Μαΐου ήταν στη θέση τους. Όλα τα μισθωμένα ήταν στη βάση τους και τα υπουργεία πήραν μια πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για ένα πρόγραμμα άμεσων επειγουσών καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία.

  • 18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι.
  • Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, η φωτιά θα έτρεχε και δεν θα μπορούσαμε να την ανασχέσουμε στη Μαλακάσα.
  • Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών.
  • Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στο Τατόι δεν θα μπορούσαμε να το ανασχέσουμε.
    Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί
  • Παραλάβαμε 51 μέσα τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Ότι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτά τα δύο χρόνια.
  • Η Κάθε χώρα ετοιμάζεται για έναν μεγάλο αριθμό συμβάντων.
  • Είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο καύσωνα και μια ακολουθία περιστατικών μοναδικό στην ιστορία της πυροσβεστικής.
    «Δεν υπήρχε επιτήρηση στις 3 Αυγούστου, για αυτό ξέφυγε η φωτιά;»
  • «Η χώρα για πρώτη φορά επένδυσε στους air-tractors. Κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση και συνήθως στις 11 στην Αττική σηκώνονται οι δύο τράκτορες και περιπολούν. Την προηγούμενη είχαν 11 με 2:30 το μεσημέρι επιτήρηση, μετά προσγειώνονται και μετά από μια ώρα περίπου που χρειάζεται ο ανεφοδιασμός τους ξανασηκώνονται. Την ημέρα εκείνη το πρωί μας δόθηκαν τα 5 καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 3 με 3:30. Αν σηκώναμε στις 11 τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 2. Η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22.
  • Στη 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και 44 λεπτά μετά έκαναν τις πρώτες ρίψης. Την ίδια ώρα η Αφροδίτη Τατοίου πήρε εντολή 13:26 πήρε από τη δεξαμενή και στις 13:40 είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ακούω και τη συζήτηση περί άπνοιας. Ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοϊου έδινε (σσ σε κάποια χρονική στιγμή την 3η Αυγούστου) 45 χλμ, 6 μποφόρ ριπές. Και δεν μπορεί να αναφέρεται κάποιος στο μέσο όρο της ημέρας που ήταν δύο μποφόρ.