Μεταξύ Λήμνου & Αγ. Ευστρατίου το Τσεσμέ - "Αχρείαστες κινήσεις", σχολιάζει η Αθήνα

Μέσα στο Αιγαίο, αλλά πάντως εντός των ορίων της Navtex κινείται το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», καθώς κινείται συγκεκριμένα στο βόρειο άκρο της Navtex και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, ενώ παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, η Τουρκία επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησαν την Αθήνα αναφορικά με τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο ενώ επανέφεραν τις κατηγορίες για στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας σε περιοχές, που σύμφωνα με την Άγκυρα, πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Τσεσμέ

Πυρά και για τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα στόχευσαν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ισχυριζόμενοι πως «η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( ημερομηνία που ξεκινούσαν οι διερευνητικές ) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου  ( Κεραυνός-21) με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων.

Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η  Ικαρία, ο Άγιος Ευστράτιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος,  το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη και η Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει  την ένταση».

Οι ίδιες πηγές κάλεσαν την Ελλάδα  να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει σαφώς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιθετική της πολιτική, η οποία ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, δεν φτάνει ως τα άκρα, όπως τους περασμένους μήνες με το Oruc Reis.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Τσεσμέ

Αρ. Πελώνη: Αναμένουμε απάντηση για τις διερευνητικές επαφές στην Αθήνα

Στην Αθήνα, πάντως, εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται στο πλαίσιο της δυσφορίας του Ερντογάν για την εξέλιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και από τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φιλίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διευκρίνισε σήμερα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η Ελλάδα θεωρεί τις κινήσεις με το Τσεσμέ «αχρείαστες» και παραμένει εν αναμονή της απάντησης της Τουρκίας, στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών αυτήν την φορά στην Αθήνα.