Ραγδαίες εξελίξεις: Έρευνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα - Εξετάζεται η δράση ενός ακόμα ηθοποιού

Φάκελο "φωτιά" κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας στην Εισαγγελία.

Ραγδαίες και καταιγιστικές  είναι οι εξελίξεις στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και  κακοποίησης που καταγγέλλονται για τον χώρο του θεάτρου και που πήραν δραματική τροπή με την κράτηση του παραιτηθέντος πλέον καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κρατείται από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στη ΓΑΔΑ και ετοιμάζει την απολογία του μέχρι την Τετάρτη στις 12.00 μ.μ., σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αρνείται τις κατηγορίες. Διασταυρωμένες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η υπόθεσή του θα οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις, που θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρου Μπιμπίλα στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο.

Ο κος Μπιμπίλας, που κλήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό να εισφέρει τα στοιχεία για σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται εντός του ΣΕΗ, παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο για περισσότερη από μία ώρα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας προσήλθε στην Εισαγγελία λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας και για την υπόθεση του ήδη κατηγορούμενου Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και για όσες από τις υποθέσεις καταγράφηκαν στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου και αφορούν σε ιδιαίτερα “βαριά” περιστατικά βίας. Παρέμεινε στο γραφείο του Εισαγγελέα επί 1,5 ώρα.

Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο κ.Μπιμπίλας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το περιεχόμενο της κατάθεσης του, λέγοντας μόνο πως «άρχισε η διαδικασία, επομένως έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη».

Ο κος Μπιμπίλας επισήμανε πως δεν προτίθεται να προβεί σε καμία δήλωση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν επιθυμεί να ερωτηθεί για «το τι έφερα και τι δεν έφερα», σχολιάζοντας πως οι δημοσιογράφοι γνώριζαν, τι θα προσκομίσει προτού μιλήσει ο ίδιος.

Φάκελο «φωτιά» παρέδωσε στον Εισαγγελέα ο Σπύρος Μπιμπίλας

Το υλικό που παρέδωσε ο κ. Μπιμπίλας θα είναι η αφετηρία για τις επόμενες ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών που ουσιαστικά θα εκκινήσουν παράλληλες έρευνες, ώστε για τις υποθέσεις που εντοπίζονται “ενεργά” αδικήματα να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες, προκειμένου οι δράστες να έρθουν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη.

Αντίστοιχα, αν από τον φάκελο του ΣΕΗ προκύψουν νεότερα στοιχεία για τον ήδη κατηγορούμενο καλλιτέχνη, αφού αυτά αξιολογηθούν ποινικά, θα διαβιβαστούν στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο ίδιος ο κ. Μπιμπίλας έχει αποκαλύψει ότι στον ΣΕΗ έχουν γίνει πάνω από 1000 αναφορές και καταγγελίες τις οποίες αναμένεται να του ζητηθεί να παραδώσει. Οι φάκελοι που έχει στη διάθεσή του αφορούν και σε άλλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για σεη

Έρευνα και για δεύτερο ηθοποιό

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι εισαγγελικές έρευνες στρέφονται πλέον και σε δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό, για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, θέτοντας τις τελευταίες ημέρες την Εισαγγελία σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς την συναίνεσή τους.

Η καταγγελία συναδέλφου του συγκεκριμένου ηθοποιού, ότι την έκλεισε μέσα στο αυτοκίνητό του αναγκάζοντάς την σε σεξουαλική συμμετοχή με βία και χωρίς καμία συναίνεσή της, αξιολογείται από τις εισαγγελικές αρχές ως απόπειρα βιασμού, αδίκημα που επίσης δεν έχει παραγραφεί και αναμένεται να προκαλέσει σύντομα δικαστικές εξελίξεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Εισαγγελία, έρευνα, Λιγνάδης, Μενδώνη, Μπιμπίλας, Πελώνη, ΣΕΗ, Σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Τσουνάμι καταγγελιών που σοκάρουν

Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για τσουνάμι καταγγελιών που θα αφορούν πλέον και χώρους πέραν του θεάτρου.

Ωστόσο, στο σύνολο των όσων καταγγέλλονται η Εισαγγελία έχει αποφασίσει να ξεσκαρτάρει από την αρχή εκείνες που δεν έχουν παραγραφεί και αφορούν σοβαρά αδικήματα.

Τις υπόλοιπες, που σαφώς έχουν κι αυτές την αξία τους, θα διαχειριστούν πλην της Δικαιοσύνης πειθαρχικά συμβούλια, η κοινωνία που θα κληθεί να τοποθετηθεί απομονώνοντας τους δράστες και η αυτονόητη κοινωνική καταδίκη.

Κυβερνητική στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Σημειώνεται ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη και πολιτικών ευθυνών της υπουργού Πολιτισμού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «η κ. Μενδώνη είναι μια πολύ καλή υπουργός. Η κυβέρνηση στηρίζει την κ. Μενδώνη».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της δήλωσης της κ. Μενδώνη που χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής έκφραση» και πρόσθεσε ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής».

Τι ανέφερε το ρεπορτάζ του Mega, για προσέγγιση ανηλίκων προσφύγων

Αποκαλύψεις που προκαλούν αποτροπιασμό έκανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο MEGA σχετικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος φέρεται να προσέγγιζε, με πρόσχημα την θεατρική παιδεία και ανήλικους – ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Μάλιστα, σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται και τρεις ΜΚΟ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης που κατοικούσε σε διαμέρισμα τελευταίου ορόφου στο Μεταξουργείο, εμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη στο σπίτι αυτό με νεαρό άτομο, πήρε μια μεγάλη τσάντα με προσωπικά αντικείμενα και αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των γειτόνων «ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά», που επικαλέστηκε μαρτυρίες από γείτονες του γνωστού σκηνοθέτη που διέμενε σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Εκεί, όπως ανέφεραν, ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, όταν είχε ερωτηθεί ο σκηνοθέτης για τις επισκέψεις των ανήλικων παιδιών είχε δηλώσει ότι συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.

Έπειτα από έρευνα για τον ισχυρισμό των γειτόνων, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3 – 4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017- 2018.

Έπειτα από επικοινωνία με τους φορείς, διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά, αρνούνταν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική η άρνησή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον πολλά από εκείνα τα παιδιά ζουν στη Γαλλία.

Αποτέλεσμα εικόνας για ασυνοδευτα προσφυγοπουλα αθηνα

Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Την ίδια στιγμή, παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρό του Δημήτρη Λιγνάδη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας θα εξετασθεί διεξοδικά  η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα θεάτρου, από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η εισαγγελία διέταξε την έρευνα, μετά την παρέμβαση της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία σήμερα Δευτέρα κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε συγκεκριμένα: «Ήρθα σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση».

Αποτέλεσμα εικόνας για Εισαγγελία, έρευνα, Λιγνάδης, Μενδώνη, Μπιμπίλας, Πελώνη, ΣΕΗ, Σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη:

«Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σε βάρος ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων που φέρονται να βρίσκονταν υπό την προστασία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Πολιτεία έχει την ηθική και νομική υποχρέωση για κάθε ανήλικο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια να διασφαλίζει την υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση να λαμβάνει κάθε μέτρο για την πρόληψη περιστατικών βίας σε βάρος των παιδιών και την αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση υποψίας ή αποκάλυψης περιστατικών κακοποίησης ή παραμέλησης.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι εξ ορισμού μια εξαιρετικά ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς έχουν επιβιώσει από απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και αντιξοότητες μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας και βρίσκονται εδώ χωρίς την παρουσία κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, υπεύθυνο για την φροντίδα τους. Συνεπώς, η Πολιτεία λειτουργεί, εν τοις πράγμασι, in loco parentis.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι βάσει του ΠΔ 18/2020 (Α’ 34) και του ν. 4636/2019 (Α’ 169) η αρμόδια εθνική αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ευθύνη όλων μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να διασφαλίζουμε το βέλτιστο συμφέρον και τα δικαιώματα τους.

Λαμβάνοντας γνώση του ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» που παρουσιάστηκε στις 19.2.2021 και αναπαρήχθηκε έκτοτε σε ποικίλες ηλεκτρονικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με την συμμετοχή κοινωνικού λειτουργού εργαζόμενου σε μη κυβερνητική οργάνωση σε αξιόποινες πράξεις προς εξυπηρέτηση αποτρόπαιων πράξεων προσώπου του καλλιτεχνικού χώρου, και έχοντας υπόψη την από υπ’ αριθμ. 8 και αρ. πρωτ. 2835/08.04.2021 Εγκύκλιο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, ως Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του συνόλου των μελών της Κυβέρνησης σημειώνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για:

Την άμεση, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση των υποθέσεων – ακόμη και όσων τυχόν έχουν παραγραφεί λόγω ιδίως πλημμεληματικής συμπεριφοράς των δραστών – που σχετίζονται με ασυνόδευτους ανηλίκους και αφορούν τις προαναφερθείσες συμπεριφορές.

Την επιτάχυνση των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασιών όταν διαπιστώνονται τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία τέλεσης των αδικημάτων.
Τη λήψη μέτρων προστασίας για τα πρόσωπα, και ιδίως για τα παιδιά, που προβαίνουν σε καταγγελίες για τα ανωτέρω αδικήματα.

Οι Υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή Σας σε κάθε ενέργεια της αρμοδιότητάς Σας προκειμένου να σας παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο, το οποίο κρίνετε απαραίτητο, όπως και η ίδια βρίσκομαι στη διάθεσή σας για την περίπτωση που κρίνετε ως απαραίτητη προσωπική μου κατάθεση για οποιαδήποτε υπόθεση και σε οποιαδήποτε στάδιο.

Είναι υποχρέωση όλων μας να παρέχουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εγγενή αξιοπρέπεια όλων των παιδιών στη χώρα μας και να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά στις περιπτώσεις που τα δικαιώματά τους και η ακεραιότητά τους κινδυνεύουν ή υπονομεύονται. Οφείλουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τα παιδιά όπου τέτοια φαινόμενα τιμωρούνται και αποτρέπονται, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και παρέχοντας κατάλληλη υποστήριξη.

Προσκομίζονται σχετικά αντίγραφα δημοσιευμάτων”.

Μετά τιμής,

Η Ειδική Γραμματέας
Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Ειρήνη Αγαπηδάκη»