Κ. Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να φτάσει στη χώρα το εμβόλιο

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders».

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μπαρ και γενικά η νυχτερινή διασκέδαση, δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν μέχρι να έρθει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια.

Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το δεύτερο κύμα, δήλωσε όμως συγκρατημένα αισιόδοξος πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

«Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ανοίξαμε την οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και καταφέραμε να προσεγγίσουμε τουρισμό με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος. Όπως γνωρίζετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα κι έβαλε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κάθε lockdown έχει επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε ζωές», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. βρίσκεται εν αναμονή του εμβολίου.

Προσέθεσε δε ότι «είμαστε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά την πανδημία», υπογραμμίζοντας ότι «πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά».

Κ. Μητσοτάκης: Ήρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης

«Επίσης, το πολιτικό τοπίο εσωτερικά είναι ισχυρό. Ηρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτήν την στιγμή είμαστε ακόμα πιο ισχυροί πολιτικά σε σχέση με την περίοδο των εκλογών», έσπευσε να επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποτελεί πρόκληση αλλά θα το αντιμετωπίσουμε

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ενώ όσον αφορά την επόμενη ημέρα της πανδημίας υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».