Αιχμές Κ. Χατζηδάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγήθηκε στην πρόταση μομφής λόγω των πολιτικών του αδιεξόδων

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μένει σταθερή στη γραμμή της υπευθυνότητας, την ευρωπαϊκή γραμμή, την μόνη γραμμή η οποία μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας», εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που «μένει με τα εσωκομματικά του προβλήματα».

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση μομφής, την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα αγωνιά για τον κορωνοϊό και τις συνέπειες του και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

«Αυτά είχαμε πει προεκλογικά και αυτά υλοποιεί με αυτό το νομοσχέδιο ο κ. Σταϊκούρας. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε κάποιο βαθμό, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού που ψήφισε τη ΝΔ στις εκλογές», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αυτή την πρόταση μομφής, από τα πολιτικά του αδιέξοδα και την ανάγκη του να ακουστεί καθώς έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά το προσπαθεί με λάθος τρόπο.

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Σε σχέση με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», σημειώνοντας πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που:

 • μιλούσε για σεισάχθεια το 2014 και επαναλάμβανε συχνά το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»,
 • έφερε έναν πρώτο νόμο το 2016 και στη συνέχεια προχώρησε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πολλαπλασίασε τους πλειστηριασμούς σε σχέση με το παρελθόν αφού μόνο μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ του 2017 και του 2018, παρατηρήθηκε αύξηση 185%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,
 • το Φεβρουάριο του 2019 με το Ν. 4592 καταργούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας,
 • απέκλεισε με το νόμο του 2019 όσους είχαν κόκκινο δάνειο μετά την 31.12.2018, απέκλειε όσους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα πολλαπλά κριτήρια επιλεξιμότητας που προέβλεπε με το νόμο. “Ο νόμος είχε διάρκεια 6 μηνών και περιοριζόταν μόνο στη ρύθμιση δανείων πρώτης κατοικίας, χωρίς καμία απολύτως λύση, για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα οφειλών, γι΄αυτό, όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, από τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κατόρθωσαν και πέρασαν μόλις 90.000 περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

Με την επισήμανση ότι «αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ο Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για όσα έγιναν και γίνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα:

 • αποτράπηκε η χρεοκοπία της ΔΕΗ και τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα πορεία της Οικονομίας,
 • δίνεται λύση στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ μετά από 35 χρόνια,
 • υιοθετείται εμπροσθοβαρές σχέδιο απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής,
 • επιταχύνονται τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών,
 • προχωρά η εφαρμογή του νέου νόμου για την ηλεκτροκίνηση,
 • εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και απλοποιείται η αδειοδότηση των ΑΠΕ,
 • πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών,
 • έχει κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων μέχρι το 2030,
 • επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες κτηματογράφησης,
 • αντιμετωπίστηκαν επείγοντα πολεοδομικά ζητήματα (Μάτι, ανάπληση ΔΕΘ, ύψος κτηρίων στην Ακρόπολη.

Η Ελλάδα προωθεί και στηρίζει μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο διασυνδετικός αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med

Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμά της κυβέρνησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει μπροστά, ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι προχωρούν 7 ιδιωτικοποιήσεις -ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, και ΕΛΠΕ.