Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Απρίλιο του 2021 ο νέος φράχτης στον Έβρο

Την πορεία εκτέλεσης των εργασιών για την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιθεώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Έβρο και τη Σαμοθράκη.

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστο Μέτσιο, ο οποίος από τις Φέρες τον ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών.

Οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, ενώ εκτίμησε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα έρθει και τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι σύνορα της Ε.Ε.

Αξιζει να σημειωθεί ότι το πρωί, και εν όψει της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι η κατασκευή του νέου φράχτη, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράνομη είσοδο στη χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κοντά στον ποταμό Έβρο.

Επιπλέον 44 συνοριοφύλακες στον Έβρο

Επιπλέον, για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων αναλαμβάνουν εργασία 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και άλλοι 800 σε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κατασκευή του νέου φράχτη θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράνομη είσοδο στη χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κοντά στον ποταμό Έβρο που δοκιμάζονται και υφίστανται μεγάλες ζημιές κάθε φορά που πλημμυρίζει.

Στις Φέρες ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με εκπροσώπους τοπικών φορέων για τα προβλήματα της περιοχής.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει στη Σαμοθράκη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Νίκο Γαλατούμο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπους φορέων του νησιού, ενώ θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο και τον αρχαιολογικό χώρο.

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Έβρο και τη Σαμοθράκη έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών της Ν.Δ που εκλέγονται στην ευρύτερη περιοχή, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής και έγινε συζήτηση για τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Ο πρωθυπουργός κατέγραψε τις προτάσεις αυτές και δεσμεύτηκε για την προώθησή τους σε κεντρικό επίπεδο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν (άλλοι στον Έβρο και άλλοι στη Σαμοθράκη) οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας Λευτέρης Οικονόμου, Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και οι Μάριος Θεμιστοκλέους – ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γιώργος Καραγιάννης – ΓΓ Υποδομών, Ξένια Καπώρη – Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου ΓΓ Συντονισμού.

Η επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

“Η επένδυση που θα γίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω της ιδιωτικοποίησης του θα το καταστήσει, αυτό όλοι οραματιζόμαστε, έναν πόλο ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, αλλά για ολόκληρη τη Θράκη”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο λιμάνι.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε το Λιμάνι την επομένη της ανακοίνωσης των ενδιαφερομένων σχημάτων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση.

Είπε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί πρόκειται για τέσσερις πολύ αξιόπιστες προτάσεις και προσβλέπει στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε για λίγο στον χώρο του λιμανιού και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ του έδειξε την έκταση στην οποία θα γίνει η επένδυση.

Ο κ. Χατζημιχαήλ εξέφρασε τη χαρά του γιατί η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνέπεσε με την επέτειο των 150 χρόνων του λιμανιού.