Δένδιας-Τσαβούσογλου, όρισαν ημερομηνία για τις διερευνητικές στην Μπρατισλάβα - Τι είπαν για Βαρώσια

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδια στο περιθώριο του Globsec Forum στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές - Οργή Ελλάδας για τα Βαρώσια

 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον κ. Τσαβούσογλου την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια, ενώ χωρίς να γνωστοποιηθούν περισσότερα, οι  δύο υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Το τετ-α-τετ Δένδια – Τσαβούσογλου όμως έγινε σε βαρύ κλίμα και με εντάσεις σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η Άγκυρα συντηρεί την επιθετική ρητορική της, σε όλα τα μέτωπα.

Οι χάρτες Τσαβούσογλου και το “μικροσκοπικό νησάκι Καστελόριζο”

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από την συνάντηση με τον Νίκο Δένδια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε ομιλία αναθεωρητικής προπαγάνδας στο φόρουμ της Μπρατισλάβα, συνοδεύοντάς την με παρουσίαση… χαρτών και αμφισβητώντας ξανά την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «μικροσκοπικό νησάκι».

Στους χάρτες που εμφάνισε ο Τσαβούσογλου – παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών-μελών της ΕΕ – αποτυπώνονται οι τουρκικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ειδικά για το Καστελόριζο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε μια κάρτα με τρεις χάρτες που αποτυπώνουν τις τουρκικές αιτιάσεις για το Καστελόριζο. Χαρακτήρισε το Καστελόριζο «μικροσκοπικό νησί» ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική ΟΙκονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis έγιναν σε περιοχές που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως ανήκουσες σε ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Υπό το κλίμα αυτό, οι πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο πήχης των προσδοκιών για τις διερευνητικές επαφές είναι πλέον “εξαιρετικά χαμηλός”.