Γράφεται ιστορία στο Εφετείο: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για τους Χρυσαυγίτες, πρότεινε η Εισαγγελέας

Στις 12:30, όπως ήταν προγραμματισμένο ξεκίνησε και σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, τη συνεδρίασή του το δικαστήριο, με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Η αγόρευση της εισαγγελέως: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών

Η εισαγγελέας στη σύντομη αγόρευσή της πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την 7αδα των στελεχών της Χρυσής Αυγής , που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ενέργειας.

Η εισαγγελέας που είχε «αθώωσει» τους χρυσαυγίτες | in.gr

«Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά, ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας», τόνισε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν ως οργάνωση για να διαπράττουν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω για μια τέτοια οργάνωση που εκρίθη κατά αυτό τον τρόπο παράνομη; Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Η Εισαγγελέας, δέχθηκε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, μόνο για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής , Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτσης. 

Σύμφωνα με την efsyn.gr, συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό αυτό, με την εισαγγελική λειτουργό να απαντάει: «Δεν το ζητήσατε».

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους .

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

H καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, δημιουργεί δεδικασμένο προηγούμενο και καθίσταται ιστορική, ενώ όλα δείχνουν πως φωτογραφίζει γφυλακές Κορυδαλλού, για τους καταδικασθέντες.

Το κατηγορητήριο είναι σαφές και προσδιορίζει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με πολιτικό σχεδιασμό και καθοδήγηση για την ενορχήστρωση των εγκλημάτων της.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης,  που διεκόπη για λίγο μόνο το μεσημέρι, θα συνεχιστεί κανονικά σήμερα, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Θα ακολουθήσει η κρίσιμη φάση της επιβολής ποινών και κατόπιν η επίσης κρίσιμη φάση των αναστολών.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την αναγγελία των ποινών το Δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του, οι απόντες κατηγορούμενοι.