Δημοσκόπηση Pulse: Ξεκάθαρο προβάδισμα 17,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκάθαρο προβάδισμα 17,5 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Στο μεταξύ το 58% αξιολογεί ως θετικούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυρ. Μητσοτάκης με διπλάσια διαφορά από τον Αλ. Τσίπρα.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Πρόθεση ψήφου

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου,  η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 23% (σταθερό), το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 6,5% (από 6%), το ΚΚΕ 5,5% (5%), η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% (3,5%), η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6% (7%), Λευκό/άκυρο/αποχή 5% (σταθερό) και δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8% του δείγματος (7%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 17,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 41,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6,5% , δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8,5% του δείγματος.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος (έναντι 48%), ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24% (σταθερό) με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ανδρών να διαμορφώνεται στο 22%. 26% κρίνει ότι κανένας από τους δυο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός (23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (5%).

Αναγκαιότητα χρήσης μάσκας

Στο μεταξύ το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δηλώνει ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%.

Χειρισμοί κυβέρνησης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση δηλώνει το 58% των ερωτηθέντων συνολικά, δηλαδή σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση το 21% (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση το 37% (έναντι 38%).

Το 19% των ερωτώμενων (έναντι 20% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) δηλώνει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται μάλλον σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 15% (16%) δηλώνει ότι κινούνται σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση. 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (9%).

Διάθεση αποκλιμάκωσης από την Τουρκία

Στο ερώτημα εάν υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία το 10% των ερωτώμενων συνολικά απαντά θετικά με 2% να δηλώνει σίγουρα ναι και το 8% μάλλον ναι. Στον αντίποδα, το 80% του δείγματος συνολικά κρίνει ότι η Άγκυρα δεν έχει διάθεση αποκλιμάκωσης με το 37% να απαντά μάλλον όχι και το 43% σίγουρα όχι.

Στάση Γαλλίας απέναντι στα ελληνοτουρκικά

Θετικά αξιολογεί τη γαλλική στάση στα ελληνοτουρκικά το 76% των ερωτηθέντων συνολικά, με το 45% σίγουρα θετικά (31%) και το 31% μάλλον θετικά (έναντι 36% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση). 11% του δείγματος συνολικά αποτιμά μάλλον αρνητικά τη στάση του Παρισιού, με 7% απαντά μάλλον αρνητικά (12%) και 4% σίγουρα αρνητικά (6%). 13% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (15% στην προηγούμενη έρευνα).

Συμβολή Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το 68% αποτιμά αρνητικά τη συμβολή της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά με το 38% μάλλον αρνητικά (34%) και το 30% (42%) σίγουρα αρνητικά. 14% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (σταθερό). Μόνο το 18% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά συνολικά, με 3% να απαντά σίγουρα θετικά (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και το 15% μάλλον θετικά (έναντι 7%).