Σπασμωδικές αντιδράσεις Τουρκίας μετά τη στήριξη της Ελλάδας από την MED7: «Το Oruc Reis κινείται σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσίας»

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μέσω σχετικής ανάρτησής του στο twitter, προβαίνει για άλλη μια φορά σε προκλητικές δηλώσεις, ισχυριζόμενο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis,  πλέει εντός θαλάσσιων περιοχών τουρκικής δικαιοδοσίας, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Μόλις μία ημέρα μετά την ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου (MED7), η τουρκική ηγεσία προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα μέσω παράλογων δηλώσεων.

Αφού χαρακτήρισε ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου της ΕΕ, οι οποίοι απηύθυναν χθες στην Άγκυρα προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε βάρος, έσπευσε να ζητήσει την απόσυρση των ελληνικών πλοίων γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Λίγο αργότερα ωστόσο, Η Τουρκία προέβη σε έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία δέσμευσε περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Νωρίτερα σήμερα, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Τwitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι το ερευνητικό σκάφος πλέει σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα ερευνητικά σκάφη ORUÇREİS και BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές τους δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια YAVUZ και FATİH, συνεχίζουν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις Ναυτικές Δυνάμεις μας».

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα λήγει η NAVTEX για το Oruc Reis και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η Τουρκία θα προβεί, εντός  των επόμενων ορών, σε ανανέωσή της.