Η “έγγραφη συμφωνία” Ελλάδας - Τουρκίας από την οποία υπαναχώρησε ο Ερντογάν - Το παρασκήνιο στο Βερολίνο

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε άρθρο του, την Πέμπτη σε μεγάλες ξένες εφημερίδες, σε “έγγραφη συμφωνία” που συνομολογήθηκε στο Βερολίνο, αλλά τελικά δεν υπεγράφη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αντέτεινε πως ο διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο.

Τι συνέβη στην “μυστική” τριμερή συνάντηση του Βερολίνου

Πρόκειται για τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Γερμανία στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η συνάντηση -την οποία αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και συμμετείχαν η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Υπήρξε  “έγγραφη συμφωνία” και ποια ήταν αυτή;

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τα πρακτικά των συνομιλιών, τα οποία επικεντρώθηκαν στην προοπτική αμοιβαίας δέσμευσης Ελλάδας και Τουρκίας για αποχή από έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν το 2016 με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

Από τη γερμανική πλευρά προτάθηκε αυτά τα πρακτικά να τεθούν υπόψιν του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους διπλωματικούς τους συμβούλους να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μίας έγγραφης συμφωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε και ήταν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προέβη σε διαρροή της συνάντηση, παρότι είχε συμφωνηθεί να μείνει μυστική, προκειμένου να την “κάψει” και να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.