Στο ΝΑΤΟ θέτει η Ελλάδα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας-Προαπαιτούμενο για την αποκλιμάκωση η αποχώρηση του Oruc Reis

Αύριο Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου όπου, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, θα γίνει μια πολιτική συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα και παράλληλα θα τεθούν οι παράμετροι για τις τεχνικές συνομιλίες που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Όσον αφορά το έγγραφο Στόλτενμπεργκ που είχε δοθεί στις δυο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν θα είναι έτοιμη.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θέτει ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την αποκλιμάκωση, την άμεση απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Oruc Reis, και του στολίσκου που το συνοδεύει.Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis παραμένει επί σχεδόν έναν μήνα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας διαρκή ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ καθώς και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στo αρχηγείο του ΝΑΤΟ για το πώς θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβλήθηκαν για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η καθυστέρηση ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.