Σε όρια συναγερμού η Ελλάδα: Αποφάσεις νέων μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας την Παρασκευή

Αποφάσεις για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, πιθανότατα την Παρασκευή, καθώς ο αριθμός τους, παραμένει σταθερά σε τριψήφιο νούμερο, με τη χθεσινή ημέρα των 269 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων,  να σπάει κάθε προηγούμενο εγχώριο ρεκόρ.

Σήμερα, εξάλλου, θα υπάρξει η καθιερωμένη πλέον, συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή των ειδικών και τα συναρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραδέχονται ότι υπάρχει αγωνία αλλά και εγρήγορση καθώς  και ότι μέρα με την ημέρα καθίσταται όλο και πιθανό να οδηγηθούμε σε νέα μέτρα, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμα, καθώς χιλιάδες τουρίστες επιστρέφουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο, ενώ όσοι έχουν ήδη επιστρέψει αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο και έχουν μολυνθεί από τον ιό, αν δεν είναι ασυμπτωματικοί, θα εμφανίσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα όποια συμπτώματα.

“Η χώρα είναι στα όρια του συναγερμού” τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώργος ( Σκάϊ ), προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ομάδα ατόμων που κυκλοφορεί, χωρίς να ξέρει ότι νοσεί.

Την Παρασκευή, άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης, η επιτροπή Λοιμωξιολόγων, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως  πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, τότε θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους της Αττικής, κάτι που ισχύει τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Πάρο και Αντίπαρο.

Κυβέρνηση και ειδικοί, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι σε αυστηροποίηση των υπαρχόντων μέτρων. Αν αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, μέχρι νεωτέρας. Αν, ωστόσο, δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι επίκειται ανάσχεση εξάπλωσής του, τότε πιθανότατα, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, κυρίως για την Αττική, όπου και εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

Εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να έχει ζητήσει από τους ειδικούς την κωδικοποίηση των κανόνων για τη χρήση μάσκας, η οποία απ ό,τι φαίνεται ήρθε στη ζωή μας για να μείνει για πολύ καιρό.

Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο της προσοχής της Πολιτικής Γραμματείας έχουν μπει τα τελευταία 24ωρα και άλλα νησιά, στα οποία επίσης καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, οπότε δεν αποκλείεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για αυτά.