Tο σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Πώς θα κρύψουν τις αγιογραφίες

Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας, εξέδωσε οδηγία την Τρίτη, για το τι ακριβώς ορίζεται να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγία Σοφία μετά την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί, γεγονός που σημαίνει, ότι τα παμπάλαια ιερά αριστουργήματα, θα πρέπει να κρυφτούν, καθώς το Κοράνι επιτάσσει να μην απεικονίζονται πρόσωπα στα μουσουλμανικά τεμένη. 

Στην ανακοίνωση του, το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά λοιπόν, οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες, αλλά  και «πιο σκοτεινές», κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, «με τα κατάλληλα μέσα».

Στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής, καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Όσο σκληρό είναι για τον ελληνισμό, τον Χριστιανισμό, τον πολιτισμό το ίδιο, είναι πλέον δεδομένο, πως η Αγία Σοφία, ο εμβληματικός ναός της Χριστιανοσύνης, θα λειτουργεί πλέον σαν κανονικό τζαμί με 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες, “τους καλύτερους”, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Ο ίδιος επισκέφθηκε την Αγία Σοφία μαζί με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ για να διαπιστώσουν τις αλλαγές, που θα πρέπει να γίνουν εντός του χώρου, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως τζαμί αλλά παράλληλα να είναι και επισκέψιμη στους τουρίστες.

Ο Ερμπάς ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, ημέρα που επιλέχθηκε, να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, (και όχι τυχαία καθώς φαίνεται, καθώς είναι η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, που στις 24 Ιουλίου του 1923, όριστε τα σύνορα της Τουρκίας),  η Αγία Σοφία θα είναι ένα κανονικό τζαμί όπου θα προσεύχονται οι πιστοί 5 φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά.

Έναρξη εργασιών

Από το βράδυ της Παρασκευής η Αγία Σοφία έχει κλείσει ως μουσείο, καθώς σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν ήδη μετατράπηκε σε τζαμί, οπότε και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την προετοιμασία του εσωτερικού χώρου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικούς φωτισμούς καθώς στο Ισλάμ απαγορεύεται να υπάρχουν εικόνες εντός των χώρων προσευχής. Οι ειδικοί φωτισμοί, όπως και τα laser, που φέρεται ότι θα επιστρατευθούν, εγείρουν έυλογες ανησυχίες, για το κατά πόσον η θερμότητα αυτών, θα θέσει σε κίνδυνο και θα βλάψει τα μοναδικά ιστορικά αριστουργήματα, ενός μεγαλειώδους ναού, που μετρά ήδη ιστορία μιάμισι χιλιετίας και που χτίστηκε ως χριστιανικός ναός, πολύ πριν από το Σχίσμα των Εκκλησιών.

Στόχος των αξιωματούχων λέγεται πάντως πως είναι να ελαχιστοποιήσουν τις παρεμβάσεις εντός του μνημείου, ώστε να μην υπάρχουν έντονες περαιτέρω διεθνείς αντιδράσεις. Παράλληλα, ετοιμάζονται να στρωθούν τεράστια χαλιά όπου θα προσεύχονται οι πιστοί.

Ήδη από χθες, έγινε μάλιστα γνωστό, πως το κεντρικό χαλί, είχε προπαραγγελθεί και πληρωθεί, από την ίδια την προεδρία της Τουρκίας, ήδη από τον Ιούνιο και πως αυτό έχει έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να καλύψει τους μεγαλειώδεις χώρους της Αγίας Σοφίας, στην οποία πλέον, για να εισέλθει επισκέπτης, θα πρέπει να βγάλει, όπως και οι μουσουλμάνοι, τα παπούτσια του, ενώ οι γυναίκες θα εισέρχονται έχοντας επιπλέον μαντήλα στο κεφάλι, προκειμένου να καλύψουν τα μαλλιά τους, όπως επιτάσσει το Κοράνι.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ωστόσο, πως όλες αυτές οι αλλαγές, όλες οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του μεγαλειώδους Χριστιανικού μνημείου ορόσημου για τον κόσμο, δεν θα εμποδίζουν τους επισκέπτες, από όλες τις χώρες, τις θρησκείες και τα δόγματα, να επισκέπτονται την Αγία Σοφία.