Κρίσιμη η στάση της Φώφης στην ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις

Tίθεται την Πέμπτη σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται οι διαδηλώσεις, ενώ πολλά θα κριθούν σε σχέση με τη συνεννόηση της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής.

Στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διεργασίες προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να κάνει δεκτές τροπολογίες που προωθεί η Χαριλάου Τρικούπη ώστε να διευκολυνθεί η Φώφη Γεννηματά στην απόφαση για υπερψήφιση.

Ο νόμος έτσι κι αλλιώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων και αυτό δημιουργεί ισχυρή βάση για προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το economico.gr, αν το ΚΙΝΑΛ καταλήξει στο ΝΑΙ θα υπάρξουν κραδασμοί. Ηδη ο Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της ΚΠΕ, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο κατάπτυστο, έριξε προειδοποιητική βολή λέγοντας πως θεωρεί αδιανόητη τη στήριξή του από το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα εξέφρασε τη θέση του χωρίς να ρωτηθεί, με ένα tweet, για να γίνει γνωστή η άποψή του στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά.

‘Ολα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το φως των τελευταίων δεδομένων:

  • Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα” επιβεβαίωσε ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εγκρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά.
  • Το κάλεσμα του πρωθυπουργού από το Βήμα της Βουλής προς τη Φώφη Γεννηματά να διαλέξει στρατόπεδο είναι ενδεικτικό της βούλησης που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν βήματα προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ εφόσον από την άλλη πλευρά επιδειχθεί εποικοδοηματική διάθεση.
  • Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει στην Φώφη Γεννηματά να καταθέσει αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ώστε να αρθεί το καθεστώς του παρατηρητή που έχει ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Σήμερα θα γίνει ειδική ενημέρωση από τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ στους διαπιστευμένους για τον έναν χρόνο από την εκλογική νίκη της ΝΔ και το σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προφανώς η Φώφη Γεννηματά θέλει να υπογραμμίσει την αυτονομία του κόμματός της με δεδομένη την πίεση που της ασκείται να πάει προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.
  • Το όνομα του Γιάννη Μανιάτη, στελέχους του ΚΙΝΑΛ, ακούγεται όλο και περισσότερο στα σενάρια του ανασχηματισμού και αυτό είναι ένα γερό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη -είτε τον αξιοποιήσει είτε όχι.

Προτεινόμενα για εσάς